Zorgpad

Ontsteking van de hartklep (bacteriële endocarditis)

Bacteriële endocarditis is een infectie aan de binnenwand van het hart en de hartklep(pen). Door de ontsteking kunnen de hartkleppen ernstig beschadigd raken. Als de hartkleppen ernstig beschadigd zijn, kan hartfalen ontstaan. Hartfalen betekent dat het hart niet goed meer kan pompen.

De infectie ontstaat door bacteriën die terechtgekomen zijn in de bloedbaan. De bacteriën nestelen zich op hartkleppen of de (beschadigde) binnenwand van het hart. 
In Nederland krijgen ongeveer 250 mensen per jaar endocarditis. De ziekte komt dus weinig voor. Het is wel een ernstige afwijking. Daarom is het belangrijk om de infectie te voorkomen.

Oorzaken

Er zijn verschillende manieren waarop bacteriën in onze bloedbaan kunnen komen:

  • door verwondingen van de huid, het mondslijmvlies of het tandvlees. Dit kan al als gevolg van tandenpoetsen of kauwen;
  • bij ontstoken tandvlees (gingivitis);
  • bij injecties in de aderen;
  • bij huidinfecties;
  • bij medische ingrepen.

Symptomen

Er zijn diverse verschijnselen die zich kunnen voordoen.

  • Lichte verhoging (37,5 ºC tot 38,5 ºC) (of hoge koorts bij een acute infectie).
  • Vermoeidheid
  • Transpireren
  • Gewichtsverlies
  • Bloedarmoede 

Andere mogelijke verschijnselen zijn

  • Gewrichtspijn
  • Koude rillingen
  • Bleke huidskleur
  • Vlekjes op de huid, in het oogwit of onder de vingernagels
  • Verwardheid.

De verschijnselen van een endocarditis zijn dus niet erg specifiek en kunnen ook bij andere infecties passen. 

 

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHartcentrumAandoeningen en behandelingOntsteking van de hartklep (endocarditis)
  1. Onderzoek

    Hoe wordt de diagose gesteld?

    Download nu de Behandelpad app

    Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen, afdelingen en hulpverleners waar u mee te maken krijgt.

    Klik op het onderstaande logo voor de betreffende appstore:

    Bloedonderzoek

    Bij bacteriële endocarditis is het belangrijk dat er wordt aangetoond welke bacterie de veroorzaker is. Het is belangrijk dat dit vóór de behandeling gebeurt. Daarom wordt bloed bij u afgenomen, vrijwel altijd meer dan één keer. Door het bloed op een bepaalde voedingsbodem te zetten (bloedkweek) kan men vaststellen welke bacterie de veroorzaker is.

    Echocardiografie 

    Een echocardiografie en slokdarmechografie worden gebruikt om de diagnose bacteriële endocarditis te ondersteunen. Een negatieve echo hoeft de diagnose bacteriële endocarditis niet uit te sluiten. Een negatieve echo betekent dat er (nog) niets te zien is.

    Met een echocardiografie kunnen vegetaties worden gezien. Vegetaties zijn massa’s die bestaan uit bloedbestanddelen, met daarin de bacteriën. Bij een echocardiografie worden met geluids-golven allerlei dwarsdoorsneden van uw hart gemaakt. Hierdoor ontstaat meestal een goed beeld van uw hart en de vegetaties. Van dit onderzoek voelt u niets. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

    Meer informatie over de echocardiografie leest u in deze folder. 

    Slokdarmechografie

    Het is mogelijk dat met echocardiografie niet voldoende kan worden 
    bepaald wat er aan de hand is. Dan is een slokdarmechografie nodig. Hierbij wordt uw keel verdoofd met een spray of u gaat onder narcose. Vervolgens wordt er een soepele slang van ongeveer 1 cm doorsnede via uw mond in uw slokdarm gebracht. Als de slang goed is ingebracht, worden er video-opnamen van uw hart gemaakt. 
    Met slokdarmechografie worden de vegetaties altijd en nauwkeuriger vastgesteld dan met echocardiografie. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur.

    Meer informatie over de slokdarmechografie leest u hier.

  2. Behandelmogelijkheden

    Welke behandelmogelijkheden zijn er?

    Antiobiotica

    Als er is vastgesteld dat u bacteriële endocarditis heeft of bij een  verdenking daarop, dan is een behandeling met antibiotica nodig. U bent waarschijnlijk al opgenomen in het ziekenhuis tijdens het stellen van de diagnose en moet daar ook voor de behandeling blijven. De antibiotica krijgt u via een infuus, omdat de bacteriën alleen reageren op antibiotica die direct in uw bloedbaan terechtkomen.

    Het soort antibiotica en de duur van de behandeling verschillen per bacterie die de endocarditis heeft veroorzaakt. U zult meestal 4 tot 6 weken behandeld worden met antibiotica.

    Operatie

    Bij bacteriële endocarditis kunnen soms aan de zieke hartklep zodanige acute complicaties ontstaan dat een spoedoperatie nodig is. Ook als de behandeling met antibiotica niet helpt, wordt er chirurgisch ingegrepen. Bij deze hartoperatie wordt de beschadigde klep hersteld of vervangen en worden, zo nodig, de vegetaties verwijderd. Deze operatie wordt niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis uitgevoerd.Hiervoor wordt verwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio. bijvoorbeeld het Erasmus MC in Rotterdam of het Amphia ziekenhuis in Breda.

    Voor meer informatie over een hartklepoperatie kunt u ook hier kijken.

  3. Hartrevalidatie

    Hartrevalidatie

     Als u een hartprobleem heeft (gehad), is dat vaak ingrijpend voor u en uw familie. Er is tijd nodig om te beseffen wat er gebeurd is en de vragen komen vaak pas later. 

    Vragen als “wat is er nu precies aan de hand, wat kan ik nog, wat mag ik nog en hoe voorkom ik dat ik dit weer krijg?”

    Het hartrevalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die opgenomen zijn (geweest) voor een hartaandoening. Bij de polikliniek hartrevalidatie is ook veel aandacht voor partners of andere familieleden van hartpatiënten.

    Hartrevalidatie bestaat uit:

    • Voorlichting
    • Begeleiding
    • Fysiotherapie

    Het doel van de hartrevalidatie is dat u zo snel mogelijk weer zo goed mogelijk functioneert en op een verantwoorde manier leert omgaan met uw aandoening. 

    Kijk hier voor meer informatie over de Hartrevalidatie. 

    Lees hier de folder over Hartrevalidatie.

    Of bel de hartrevalidatieverpleegkundige: (078) 654 10 95

  4. Verder leven

    Verder leven met een hartaandoening

    Het is natuurlijk enorm schrikken als u hoort dat u een hartaandoening heeft. Er volgt een drukke tijd met onderzoeken en behandelingen. Vaak komen daarna de vragen pas. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Wat kan ik nog en wat mag ik nog? Met wie kan ik hierover praten?

    Dan kan het prettig zijn om eens te praten met andere mensen die hetzelfde hebben meemaakt. 
    Gelukkig zijn er mensen die graag delen hoe zij in het leven staan. Hoe zij omgaan met ziekte, zorg en hun omgeving. Off- en online. U vindt hen via de Harteraad. Dit is de patiëntenvereniging voor Hart- en vaatziekten. 

    Op de website van de Harteraad vindt u ook veel informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen en leest u over de laatste ontwikkelingen. 

    U kunt ook bellen met de Hartraad: tel: 088 11 11 600

    De afdeling Cardiologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert samen met de Harteraad regelmatig een Hart&Vaatcafé. 

    In het Hart&Vaatcafé geven specialisten u actuele informatie over hart- en vaataandoeningen en de nieuwste ontwikkelingen daarbij. Ook ontmoet u er andere patiënten en hun familie en bespreekt u ervaringen en tips met elkaar. Bij ieder Hart&Vaatcafé staat een thema centraal.

    Kijk in de agenda voor een actueel overzicht van de data waarop er een café is.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHartcentrumAandoeningen en behandelingOntsteking van de hartklep (endocarditis)
Naar boven