Zorgpad

Hartstilstand

De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen.

Af en toe komt een hartstilstand voor bij een gezond hart. Dan gaat het meestal om een ongeluk.

De termen hartinfarct, hartstilstand en hartfalen worden vaak door elkaar gehaald.

 • Bij een hartinfarct (hartaanval) raakt een kransslagader van het hart verstopt
 • Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen. Het hart pompt geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen
 • Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd

Op de website van de Hartstichting leest u meer over de verschillen. 

 1. Acute zorg

  De eerste uren na een hartstilstand

  Download nu de Behandelpad app

  Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen, afdelingen en hulpverleners waar u mee te maken krijgt.

  Klik op het onderstaande logo voor de betreffende appstore:

  In de eerste uren na een hartstilstand gaat alles razendsnel. U zult er misschien niet veel van gemerkt hebben of hebben onthouden. Hieronder leest u in het kort wat er waarschijnlijk allemaal al is gebeurd.

  • Als de ambulance arriveert, nemen ambulancezorgverleners de reanimatie van omstanders over. De patiënt wordt zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht.
  • Nadat de bloedcirculatie is hersteld gaat de behandeling verder. Op de Intensive Care (IC) wordt het lichaam gekoeld. Dit gebeurt om blijvende schade aan het hart, de hersenen en andere organen te voorkomen.
  • Eerst verlagen de artsen de lichaamstemperatuur langzaam naar een temperatuur tussen de 32 tot 36 graden Celcius. De eerste 24 uur wordt het lichaam op die lage temperatuur gehouden. Na 24 uur wordt de temperatuur langzaam verhoogd. De temperatuur wordt teruggebracht naar de normale lichaamstemperatuur. Dit is ongeveer 37 graden Celcius.
 2. Onderzoek

  Onderzoek naar de oorzaak van de hartstilstand

  Soms is de oorzaak van de hartstilstand al bekend, de patiënt was dan al langer onder behandeling voor een hartdoening. Maar de helft van de mensen met een hartinfarct wist niet dat er iets mis was met zijn hart. Dan is het natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen wat de oorzaak van de hartstilstand was. 

  In eerste instantie worden vrijwel altijd deze onderzoeken uitgevoerd:

  Hartfilmpje

  Bij een hartfilmpje (Ook wel ECG genoemd) worden de elektrische signalen die het hart afgeeft, in een grafiek weergegeven.

  Een hartfilmpje geeft een indruk of het hart goed werkt. De cardioloog kan van de grafiek aflezen hoe het hartritme is. Ook is het soms mogelijk om van de grafiek af te lezen of u ooit een hartinfarct heeft doorgemaakt. Verder geeft de grafiek informatie over de grootte van het hart en hoeveel zuurstof het hart krijgt.

  Het maken van een hartfilmpje is een eenvoudig onderzoek zonder risico’s. Het duurt slechts enkele minuten en doet geen pijn. U krijgt hiervoor een aantal elektroden op de huid geplakt. Die elektroden kunnen het elektrische signaal van het hart opvangen. Ze worden met het ECG-apparaat verbonden. Het ECG-apparaat geeft de elektrische activiteit van het hart in een grafiek weer. De elektroden worden met plakkertjes op de borstkas bevestigd.

                    

  De elektroden worden met plakkertjes op de borstkas bevestigd. De arts krijgt de uitslag in een grafiek op papier. 

  De arts krijgt de uitslag in een grafiek op papier. Een hartfilmpje geeft alleen een eerste indruk. Als uit het hartfilmpje blijkt dat er mogelijk iets aan de hand is met uw hart is er meestal verder onderzoek nodig.

  Fietstest (ergometrie)

  Dit is een onderzoek waarbij door middel van elektrische registratie (hartfilmpje) gekeken wordt hoe het hart functioneert tijdens inspanning. Bij een hartfilmpje in rust zijn afwijkingen niet altijd te zien. Bij inspanning moet het hart harder werken. Het hart heeft daarbij meer behoefte aan energie en zuurstof. Daardoor worden afwijkingen beter zichtbaar.

  Dit onderzoek wordt door een hartfunctie verpleegkundige uitgevoerd op de Hartfunctieafdeling van de polikliniek Cardiologie.

  De hartfunctielaborant en arts vergelijkt de opnames van de hartfilmpjes tijdens inspanning met de opnames in rust. Zo kunnen zij de oorzaak van de klachten vinden.

  Verloop van het onderzoek 
  U krijgt een paar elektroden met plakkertjes op uw rug en borst. Deze registreren uw hartritme. Tijdens het onderzoek wordt ook uw bloeddruk gemeten. Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. De laborant vraagt u te starten met fietsen. De belasting wordt daarbij langzaam opgevoerd. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

  De arts bespreekt de uitslag met u. Er is geen voorbereiding voor nodig. Wel is het verstandig om wat gegeten te hebben voordat u de fietstest ondergaat. Meer informatie over dit onderzoek leest u in de folder.

  Echocardiogram

  Bij een echo-onderzoek van het hart (echo-dopplercariogram) wordt u hart in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven.

  De echolaborant van de Hartfunctieafdeling plakt een aantal elektroden met plakkertjes op uw borst . Deze meten de elektrische signalen die uw hart uitzendt. Met het echoapparaatje kijkt de laborant vervolgens tussen de ribben door naar het hart. Het echoapparaatje verzendt en ontvangt de geluidsgolven die worden vertaalt naar beelden op een monitor. Sommige weefsels en structuren laten meer geluidsgolven door dan andere weefsels. Hierdoor zijn er verschillende tinten zwart, wit en grijs op het scherm te zien.

  Doppler
  De dopplertechniek wordt gebruikt om de stroomsnelheid van uw bloed te meten. De bloedlichaampjes weerkaatsen de geluidsgolven en afhankelijk van de stroomsnelheid wordt dit in een hoger of lager geluid omgezet.

  Uit de toonhoogte wordt de snelheid en de richting van de bloedstroom afgeleid. Deze geluiden maken dus deel uit van het gehele onderzoek. Het onderzoek geeft veel informatie over de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs over de doorbloeding van het hart.

  Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. Meer informatie over dit onderzoek leest u in de folder.

  Afhankelijk van de uitkomsten van deze onderzoeken kan de cardioloog soms aanvullende onderzoeken doen. 

  Hartkatheterisatie

  Als het vermoeden is dat de hartstilstand werd veroorzaakt door een hartinfarct, kan er onderzoek worden gedaan naar uw hart en naar de kransslagaders. (Dit zijn de slagaders rondom uw hart). Dit onderzoek wordt een hartkatheterisatie genoemd. 

  Met een hartkatheterisatie kan de cardioloog:  

  • onderzoeken of er vernauwingen of verstoppingen zijn in de kransslagaders,
  • de pompwerking van het hart te meten.
  • de werking van de hartkleppen te beoordelen 
  • de bloeddruk in het hart en de longen te meten. 

  Verloop van het onderzoek

  Onder plaatselijke verdoving schuift de cardioloog een buisje in de slagader van uw lies of arm. Via dit buisje worden verschillende dunne slangetjes (katheters) naar uw hart geschoven. 

  Via de katheters wordt contrastvloeistof in uw hart of in de kransslagaders gespoten. Hiermee wordt de hartkamer of worden de kransslagaders in beeld gebracht.

  Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof wordt een film gemaakt van de beelden die op de monitor te zien zijn. Om uw hart en de kransslagaders goed van alle kanten te kunnen bekijken, verandert de apparatuur die boven u hangt steeds van positie. 

  Afbeelding: De hartkatheterisatiekamer.

  Folder en filmpje

  Meer informatie over dit onderzoek leest u in de folder Hartkatheterisatie.

 3. Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie

   Als u een hartprobleem heeft (gehad), is dat vaak ingrijpend voor u en uw familie. Er is tijd nodig om te beseffen wat er gebeurd is en de vragen komen vaak pas later. 

  Vragen als “wat is er nu precies aan de hand, wat kan ik nog, wat mag ik nog en hoe voorkom ik dat ik dit weer krijg?”

  Het hartrevalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die opgenomen zijn (geweest) voor een hartaandoening. Bij de polikliniek hartrevalidatie is ook veel aandacht voor partners of andere familieleden van hartpatiënten.

  Hartrevalidatie bestaat uit:

  • Voorlichting
  • Begeleiding
  • Fysiotherapie

  Het doel van de hartrevalidatie is dat u zo snel mogelijk weer zo goed mogelijk functioneert en op een verantwoorde manier leert omgaan met uw aandoening. 

  Kijk hier voor meer informatie over de Hartrevalidatie. 

  Lees hier de folder over Hartrevalidatie.

  Of bel de hartrevalidatieverpleegkundige: (078) 654 10 95

 4. Verder leven

  Verder leven na een hartstilstand

  Het is natuurlijk enorm schrikken als u een hartstilstand heeft gehad. Er volgt een drukke tijd met onderzoeken en behandelingen. Vaak komen daarna de vragen pas. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Wat kan ik nog en wat mag ik nog? Met wie kan ik hierover praten?

  Dan kan het prettig zijn om eens te praten met andere mensen die hetzelfde hebben meemaakt. 
  Gelukkig zijn er mensen die graag delen hoe zij in het leven staan. Hoe zij omgaan met ziekte, zorg en hun omgeving. Off- en online. U vindt hen via de Harteraad. Dit is de patiëntenvereniging voor Hart- en vaatziekten. 

  Op de website van de Harteraad vindt u ook veel informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen en leest u over de laatste ontwikkelingen. 

  U kunt ook bellen met de Hartraad: tel: 088 11 11 600

  De afdeling Cardiologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert samen met de Harteraad regelmatig een Hart&Vaatcafé. 

  In het Hart&Vaatcafé geven specialisten u actuele informatie over hart- en vaataandoeningen en de nieuwste ontwikkelingen daarbij. Ook ontmoet u er andere patiënten en hun familie en bespreekt u ervaringen en tips met elkaar. Bij ieder Hart&Vaatcafé staat een thema centraal.

  Kijk in de agenda voor een actueel overzicht van de data waarop er een café is.

Naar boven