Organisatie
Wij zijn Albert Schweitzer. Met dat motto willen we ons de komende jaren nadrukkelijker presenteren als ‘Ziekenhuis met hoofd, hart en ziel’.
Ons grote voorbeeld daarbij is onze eigen naamgever, dr. Albert Schweitzer. Een bijzonder mens, die zijn leven wijdde aan patiëntenzorg in West-Afrika. Hieronder kunt u lezen waarom wij de dingen graag zo willen doen als hij ze deed. Dit verhaal – we noemen het ‘Ons Verhaal’ – is het vertrekpunt van onze identiteitscampagne.
Diep in de jungle van West-Afrika stichtte dr. Albert Schweitzer in 1913 een ziekenhuis. In een straal van 800 kilometer was hij de enige arts. Van heinde en verre trok hij patiënten. Dat bleef hij doen, zijn hele verdere leven lang. Een leven dat hij in dienst stelde van menslievende zorg. De basis van zijn filosofie? ‘Eerbied voor het leven’, een vaak geciteerd motto. Schweitzer verenigde zorgverlening met ‘hoofd, hart en ziel’ in zijn werk. Daarvoor kreeg hij een terechte beloning: de Nobelprijs. In die tijd was hij vooruitstrevend. Nu is zijn gedachtegoed nog steeds springlevend. Albert Schweitzer: een voorbeeld voor velen.
Wij zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis en willen ook een beetje ‘Albert Schweitzer zijn’. En dat kan, door elke dag te doen wat onze naamgever deed. We merken dat daar enorm behoefte aan is. Juist nu. De zorgsector is vol eigentijdse uitdagingen, zoals de noodzaak om verstandig om te gaan met geld, tijd en middelen. Aandacht, gastvrijheid en een luisterend oor zijn gelukkig alle behalve schaars. Het zijn ónze middelen om een omgeving te creëren waarin onze patiënten zich veilig, vertrouwd en in goede handen voelen.
Zo vernieuwend als Schweitzer in zijn tijd was, zo vernieuwend willen wij nu zijn. Daarom zijn we actief in wetenschappelijk onderzoek, regionaal én internationaal. We zijn bovendien een aantrekkelijk opleidingsziekenhuis voor jong talent: de medische en verpleegkundige toppers van de toekomst. Zij houden ons op hun beurt jong en innovatief. Samen met hen zoeken we elke dag naar manieren om ons werk steeds beter te doen. Met slimmer werken, de nieuwste technieken of digitale oplossingen.
Verbeteren doe je niet alléén, maar juist samen. De meningen en inbreng van anderen doen ertoe voor ons. Daarom luisteren we goed naar onze patiënten. Hoe denken zij over hun eigen ziekte en behandeling, hoe zien zij ons en zijn ze daar tevreden over? Maar ook met andere ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverzekeraars kijken we voortdurend naar de beste taakverdeling om samen optimaal te zorgen voor iedere patiënt. Want het kan nu eenmaal elke dag beter. En het is ónze plicht om nooit te stoppen met het scheppen van de juiste omstandigheden voor de beste zorg.
Uiteindelijk is die zorg voor onze patiënten en hun gezondheid waar het om gaat. Daarom zetten we ons dag en nacht in voor het waardevolste dat we als mens bezitten: het leven. Dat doen we door aandacht te geven met hart, hoofd én ziel. Vol toewijding en zonder compromissen te sluiten. Met Albert Schweitzer als inspiratiebron. Want respect voor het leven en daar zorgvuldig mee omgaan is wat ons drijft en met elkaar verbindt. Hierdoor gaan we niet voor ‘gewoon goede zorg’ maar voor topzorg!
Onze overtuiging maakt ons ziekenhuis menselijk en bijzonder. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is geen plek voor nummers, maar voor mensen. Jong en oud, ieder met een uniek verhaal. Een plaats waar we het leven eren, waar iedereen welkom en gelijk is. Ons ziekenhuis is meer dan een verzameling mensen en gebouwen, het is een plek met idealen. En zoals Albert Schweitzer zelf stelde: ‘Idealen zijn een rijk bezit, ruil ze nooit in voor iets anders’.