Zorgpad

Afwijking aan de hartklep

Uw hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt door uw lichaam. De vier hartkleppen in uw hart spelen daarbij een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat het bloed de juiste kant op stroomt.

Bij een hartklepaandoening is een hartklep vernauwd of lekt de klep. Daardoor kan er minder bloed langs de klep stromen. Soms stroomt er zelfs weer bloed terug het hart in. Het hart moet dan harder werken om voldoende bloed rond te pompen.

In het filmpje van de Hartstichting hieronder ziet u hoe het hart werkt en welke rol de hartkleppen daarbij hebben.

Oorzaken hartklepaandoening

De belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening is verkalking door ouderdom. Met de jaren wordt er steeds meer kalk afgezet op de kleppen. De kleppen kunnen dan verkalken (sclerose). Ze worden harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage. Als een hartklep niet goed werkt, moet het hart harder pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan. Op den duur kan dit leiden tot hartfalen.

Problemen met de hartkleppen kunnen verder ook ontstaan door vergroeiing van de klepbladen of beschadiging door bijvoorbeeld een bacteriële infectie.

Symptomen 

 • kortademigheid
 • opgezette voeten
 • pijn op de borst
 • onregelmatige hartslag
 • moeheid
 • duizeligheid bij inspanning

Meer informatie over hartklepaandoeningen leest u ook op de website van Hartstichting

Hieronder leest u hoe de diagnose kan worden gesteld en welke behandelmogelijkheden er zijn.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHartcentrumAandoeningen en behandelingAfwijking aan de hartklep
 1. Onderzoek

  Hoe wordt de diagnose gesteld?

  Download nu de Behandelpad app

  Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen, afdelingen en hulpverleners waar u mee te maken krijgt.

  Klik op het onderstaande logo voor de betreffende appstore:

  De arts kan verschillende onderzoeken doen. Niet iedereen krijgt dezelfde onderzoeken. Ook de volgorde kan anders zijn. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De mogelijke onderzoeken zijn:

  Hartfilmpje (ECG)

  Een hartfilmpje ofwel ECG is een grafische weergave van de elektrische activiteit in de hartspier. De letters ECG staan voor ElektroCardioGram. Een ECG registreert de elektrische prikkel die de spiercellen in het hart laat samentrekken. De meeste hartziekten hebben gevolgen voor het prikkelgeleidingssysteem en laten daarom sporen na op een ECG.

  Een ECG geeft dus veel informatie over hartziekten en wordt gebruikt om een eerste aanwijzing te krijgen over wat er aan de hand is met het hart. We kunnen uit een ECG bijvoorbeeld afleiden of u ritmestoornissen, geleidingsstoornissen of een (dreigend) hartinfarct heeft. Het onderzoek duurt maar een paar minuten.

   

  De elektroden worden met plakkertjes op de borstkas bevestigd. De arts krijgt de uitslag in een grafiek op papier.

  Het doet geen pijn
  Het maken van een hartfilmpje is een eenvoudig onderzoek zonder risico’s. U krijgt een aantal plakkers op uw lichaam. Het duurt een paar minuten en doet geen pijn.

  Een eerste indruk
  Een hartfilmpje geeft alleen een eerste indruk. Als uit het hartfilmpje blijkt dat er mogelijk iets aan de hand is met uw hart, dan is er meestal verder onderzoek nodig.

  Klik hier voor meer informatie in de folder.

  Echo-onderzoek van het hart (Echo-dopplercardiogram)

  Bij dit onderzoek brengen we uw hart in beeld met behulp van geluidsgolven. U krijgt een aantal plakkers op uw borst. Met het echoapparaatje kijkt de laborant vervolgens tussen de ribben door naar uw hart. Het echoapparaatje verzendt en ontvangt de geluidsgolven die worden vertaalt naar beelden op een monitor. Sommige weefsels en structuren laten meer geluidsgolven door dan andere weefsels. Hierdoor zijn er verschillende tinten zwart, wit en grijs op het scherm te zien.

  Doppler
  De dopplertechniek wordt gebruikt om de stroomsnelheid van uw bloed te meten. De bloedlichaampjes weerkaatsen de geluidsgolven en afhankelijk van de stroomsnelheid wordt dit in een hoger of lager geluid omgezet. Uit de toonhoogte wordt de snelheid en de richting van de bloedstroom afgeleid. Deze geluiden maken dus deel uit van het gehele onderzoek.

  Het onderzoek geeft veel informatie over de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs over de doorbloeding van het hart. Het onderzoek doet geen pijn en duurt ongeveer 10 tot 30 minuten.

  Klik hier voor meer informatie over het doppler onderzoek in de folder.

  Hartkatheterisatie

  Als u pijn op de borst heeft of als u een hartinfarct heeft gehad, kan er onderzoek worden gedaan naar uw hart en naar de kransslagaders. Dit zijn de slagaders rondom uw hart. Dit onderzoek wordt een hartkatheterisatie genoemd.

  Met een hartkatheterisatie kan de cardioloog:

  • Onderzoeken of er vernauwingen of verstoppingen zijn in de kransslagaders;
  • De pompwerking van het hart meten;
  • De werking van de hartkleppen beoordelen;
  • De bloeddruk in het hart en de longen meten.

  Verloop van het onderzoek
  Onder plaatselijke verdoving schuift de cardioloog een buisje in de slagader van uw lies of arm. Via dit buisje worden verschillende dunne slangetjes (katheters) naar uw hart geschoven. Via de katheters wordt contrastvloeistof in uw hart of in de kransslagaders gespoten. Hiermee wordt de hartkamer of worden de kransslagaders in beeld gebracht.


  Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof wordt een film gemaakt van de beelden die op de monitor te zien zijn. Om uw hart en de kransslagaders goed van alle kanten te kunnen bekijken, verandert de apparatuur die boven u hangt steeds van positie.

  Afbeelding: De hartkatheterisatiekamer.
   
  Bekijk hieronder het filmpje van de Hartstichting over de hartkatheterisatie.
   

  Klik hier voor meer informatie in de folder.

 2. Behandeling

  Behandelmogelijkheden

  Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.

  Deze behandelingen worden niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis gedaan. Uw cardioloog verwijst u hiervoor naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio, bijvoorbeeld naar het Erasmus MC in Rotterdam of het Amphia ziekenhuis in Breda. Onze cardiologen werken nauw samen met deze ziekenhuizen. 

  Als u voor een operatieve reparatie of een vervanging van de hartklep in aanmerking komt, krijgt u uitgebreide voorlichting van het ziekenhuis waar u geopereerd gaat worden.

  Op de website van de Hartstichting kunt u ook alvast veel informatie vinden. 

 3. Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie

  Als u een hartprobleem heeft (gehad), is dat vaak ingrijpend voor u en uw familie. Er is tijd nodig om te beseffen wat er gebeurd is en de vragen komen vaak pas later. 

  Vragen als “wat is er nu precies aan de hand, wat kan ik nog, wat mag ik nog en hoe voorkom ik dat ik dit weer krijg?”

  Het hartrevalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die opgenomen zijn (geweest) voor een hartaandoening. Bij de polikliniek hartrevalidatie is ook veel aandacht voor partners of andere familieleden van hartpatiënten.

  Hartrevalidatie bestaat uit:

  • Voorlichting
  • Begeleiding
  • Fysiotherapie

  Het doel van de hartrevalidatie is dat u zo snel mogelijk weer zo goed mogelijk functioneert en op een verantwoorde manier leert omgaan met uw aandoening. 

  Kijk hier voor meer informatie over de Hartrevalidatie. 

  Lees hier de folder over Hartrevalidatie.

  Of bel de hartrevalidatieverpleegkundige: (078) 654 10 95

 4. Verder leven

  Verder leven na een hartklep operatie

  Het is natuurlijk enorm schrikken als u hoort dat u een hartaandoening heeft. Er volgt een drukke tijd met onderzoeken en behandelingen. Vaak komen daarna de vragen pas. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Wat kan ik nog en wat mag ik nog? Met wie kan ik hierover praten?

  Dan kan het prettig zijn om eens te praten met andere mensen die hetzelfde hebben meemaakt. 
  Gelukkig zijn er mensen die graag delen hoe zij in het leven staan. Hoe zij omgaan met ziekte, zorg en hun omgeving. Off- en online. U vindt hen via de Harteraad. Dit is de patiëntenvereniging voor Hart- en vaatziekten. 

  Op de website van de Harteraad vindt u ook veel informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen en leest u over de laatste ontwikkelingen. 

  U kunt ook bellen met de Hartraad: tel: 088 11 11 600

  De afdeling Cardiologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis organiseert samen met de Harteraad regelmatig een Hart&Vaatcafé. 

  In het Hart&Vaatcafé geven specialisten u actuele informatie over hart- en vaataandoeningen en de nieuwste ontwikkelingen daarbij. Ook ontmoet u er andere patiënten en hun familie en bespreekt u ervaringen en tips met elkaar. Bij ieder Hart&Vaatcafé staat een thema centraal.

  Kijk in de agenda voor een actueel overzicht van de data waarop er een café is.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHartcentrumAandoeningen en behandelingAfwijking aan de hartklep
Naar boven