Zorgpad

Slijtage duimbasis

Als de botjes in de basis van uw duim versleten zijn, heeft u minder kracht in uw duim en kunt u uw duim minder goed bewegen. Wanneer rust, pijnstilling en een spalk niet meer helpen, bestaat de behandeling uit het toedienen van ontstekingsremmers of een operatie. Hierbij wordt u duimgewricht vastgezet of vervangen. De plastisch chirurg beoordeelt welke behandeling voor u het meest geschikt is. De behandeling, nazorg en revalidatie worden afgestemd op uw persoonlijke situatie.

  1. Zorg

    Hoogwaardige zorg

    Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

    Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

    Aantal behandelingen
    In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.

  2. Slijtage duimbasis

    Slijtage duimbasis

    Bij slijtage van de duimbasis (ook wel artrose genoemd) slijt het kraakbeen tussen de botjes van het duimgewricht. De botjes gaan dan tegen elkaar wrijven. Dit geeft een pijnlijk gevoel bij het bewegen van de duim. Uiteindelijk gaat het duimgewricht kapot.

    Veel voorkomende klachten zijn:
    •    Zwelling aan de duimbasis
    •    Pijn in de duimmuis bij knijpen of wringen
    •    Vermindering van grijp- en knijpkracht
    •    Vermindering van beweeglijkheid

    Slijtage van de duimbasis kan goed behandeld worden.

  3. Behandelingen

    Behandelmogelijkheden

    Afhankelijk van de ernst van de slijtage kiest de plastisch chirurg de juiste behandeling voor u. Bij milde slijtage kan de behandeling bestaan uit houdings- en bewegingsadviezen, het gebruik van een spalk of pijnstilling. Een volgende stap is het toedienen van een ontstekingsremmer of een operatie.

    Ontstekingsremmer
    Door een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) in de gewrichtsspleet, probeert de plastisch chirurg de ontsteking tot rust te brengen. Meestal nemen enkele dagen na de injectie de klachten gedeeltelijk of volledig af. Soms verdwijnen de klachten zelfs helemaal.

    Operatie
    Wanneer de injectie (pijn)klachten niet voldoende verlicht, biedt een operatie uitkomst. De operatie wordt op de operatiekamer uitgevoerd. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is.

    De plastisch chirurg maakt bij de duimbasis een snede van ongeveer 3 cm. Het versleten gewricht wordt vastgezet of weggehaald. In dat geval wordt het gewricht vervangen door een opgerolde pees of kunstgewricht. Uw plastisch chirurg bespreekt vooraf de mogelijkheden.

    De operatie duurt gemiddeld een uur. De opening in de huid wordt met hechtingen gesloten. U krijgt gips om uw duim en onderarm.

  4. Na operatie

    Na de operatie

    Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Als u onder narcose bent geopereerd, kunt u zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige let op nabloeden van de wond. Om trombose te voorkomen, krijgt u soms na de operatie een injectie met een bloedverdunnend medicijn. Dit is meestal alleen nodig als u onder narcose geopereerd bent of meerdere dagen opgenomen blijft. 

    Controle na de operatie
    U krijgt of maakt een afspraak bij de handtherapeut voor zeven tot tien dagen na de operatie. Ook als u gips heeft, zal de therapeut een aantal oefeningen en instructies geven om u zo goed mogelijk voor te bereiden voor de periode dat het gips van de hand/pols verwijderd mag worden.

  5. Handrevalidatie

    Aanvullende handrevalidatie

    Ongeveer vier weken na de operatie kan het gips eraf. U krijgt oefeningen om de duimgewrichten lenig, soepel en sterker te maken. Hiervoor gaat u naar het handrevalidatieteam.

  6. Informatie

    Lees ook de folder!

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

  7. Afspraak

    Maak een afspraak

    Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

    Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Naar boven