Zorgpad

Polsprothese

Als u ernstige klachten heeft doordat het kraakbeen in uw pols is beschadigd of versleten, kan een polsprothese uitkomst bieden. Na de operatie heeft u minder pijn, soms zelfs helemaal geen pijn meer. Ook de beweeglijkheid van uw pols verbetert meestal. Een gespecialiseerd revalidatieteam staat voor u klaar om te helpen uw pols na de operatie zo snel mogelijk weer optimaal te kunnen bewegen.
 
 

 1. Zorg

  Hoogwaardige zorg

  Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van ervaren plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

  Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

  Aantal behandelingen
  In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.

 2. Versleten kraakbeen

  Versleten kraakbeen

  In een gezond polsgewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de pols soepel kan bewegen. Vervanging of vastzetten van de pols is soms de oplossing wanneer het kraakbeen van een pols ernstig beschadigd is of versleten. De slijtage kan veroorzaakt zijn door kraakbeen- en stofwisselingsziekten, reuma of een botbreuk. Soms is de oorzaak onduidelijk.

 3. Klachten

  Klachten

  Bij een beschadigde of versleten pols kunt u last hebben van:
  •    Pijn
  •    Stijfheid
  •    Soms een krakend geluid bij bewegen
  •    Zwelling van het polsgewricht     
                                                                                                       
  In de loop van de tijd kan er ook sprake zijn van:
  •    Bewegingsbeperkingen
  •    Standsveranderingen
  •    Instabiliteit

 4. Operatie

  De operatie

  Bij het plaatsen van een polsprothese wordt het ontstoken of versleten gewricht door een kunstgewricht vervangen. De operatie wordt uitgevoerd in het Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Hiervoor wordt u één nacht in het ziekenhuis opgenomen.

  De operatie wordt op de operatiekamer uitgevoerd. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is. De operatie duurt ongeveer twee uur. Om u na de operatie een goede pijnstilling te kunnen geven, blijft u één nacht in het ziekenhuis. Direct na de operatie krijgt u een gipsspalk om uw pols en onderarm.  Afbeelding:  Röntgenfoto van de rechterpols met prothese.

 5. Na de operatie

  Na de operatie

  Eén week na de operatie komt u terug op de polikliniek van ons Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Het gips wordt dan verwijderd. Aansluitend aan deze poliklinische controle krijgt u een verwijzing naar het handrevalidatieteam. De handtherapeut maakt van kunststof een ondersteunende polsspalk voor u. Deze spalk draagt u minimaal vier weken. Nadat de spalk gemaakt is, gaat u onder  begeleiding van de handtherapeut oefenen, u krijgt ook oefeningen mee voor thuis.

  Na een revalidatieperiode van drie maanden heeft u minder pijn. Soms zelfs helemaal geen pijn meer. Ook de beweeglijkheid van uw pols verbetert. Gemiddeld kunt met een polsprothese zestig procent buigen en strekken vergeleken met een gezonde pols.

 6. Vergoeding

  Vergoeding

  Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

 7. Informatie

  Meer informatie?

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 8. Afspraak

  Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

Naar boven