Zorgpad

Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

Bij de ziekte van Dupuytren staan de vingers krom en zijn daardoor moeilijk te bewegen. Met een operatie kunnen wij de vingers rechter zetten zodat u ze weer beter kunt bewegen. Eerst bekijken we welke operatie voor u het meest geschikt is. Na de operatie wordt de nazorg en revalidatie op uw persoonlijke situatie afgestemd.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenZiekte van Dupuytren (koetsiershand)
 1. Kromstand

  Kromstand van de vingers

  De ziekte van Dupuytren is een veel voorkomende (goedaardige) aandoening van de hand. Bij deze ziekte ontstaan verdikkingen en verkortingen in de stevige bindweefsellaag die onder de huid van de handpalm ligt. Hierdoor ontstaat (meestal) geleidelijk een kromstand van de vinger(s), waarbij deze niet meer volledig gestrekt kunnen worden.

  Het gevolg van de ziekte van Dupuytren is dat u uw hand minder goed kunt gebruiken. De ziekte is niet te genezen, wél te behandelen. Het advies is om te opereren zodra er kromstand ontstaat.

 2. Voorbereiding

  Voorbereiding op de operatie

  Voor de operatie mag u geen bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Als u deze wel gebruikt, zal de plastische chirurg u vertellen wanneer u hiermee tijdelijk moet stoppen.

  Onderzoek door de handtherapeuten
  De handtherapeut kan u voor de operatie oproepen voor specifieke metingen. Dit zijn metingen om de beweeglijkheid van de vingers en de hand te onderzoeken. De plastisch chirurg/handchirurg verwijst u hiervoor naar de handtherapeut.

  Gesprek met de anesthesioloog
  De anesthesioloog bespreekt vooraf met u welke verdoving u krijgt. De ingreep gebeurt onder regionale verdoving. Hierbij wordt uw hele arm verdoofd. De operatie kan ook onder narcose plaatsvinden.

  Gesprek met de intakeverpleegkundige
  De verpleegkundige geeft u informatie over uw opname in het ziekenhuis. 

 3. Mogelijkheden

  Operatiemogelijkheden

  De operatie wordt op de poliklinische behandelkamer of op de afdeling Dagbehandeling uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de mate waarin uw vingers krom staan, de gekozen verdoving (anesthesie) en uw (algehele) gezondheid.

  Tijdens de operatie worden de verdikkingen en strengen verwijderd, waarna de vinger in veel gevallen weer (bijna) volledig gestrekt kan worden.

  Afhankelijk van de ernst van uw aandoening, zijn de volgende operaties mogelijk:

  Wegsnijden van bindweefsel
  De meest voorkomende operatie bestaat uit het wegsnijden van bindweefsel (partiële fasciectomie).

  Opvullen met vetweefsel
  Bij deze nieuwe techniek wordt lichaamseigen vetweefsel achtergelaten nadat de strengen zijn doorgesneden. Na deze operatie is de kans dat de ziekte terugkomt kleiner.

  Verwijderen van huid
  Bent u al eerder geopereerd aan de ziekte van Dupuytren? Dan is het soms nodig om niet alleen de strengen maar ook de bijbehorende huid te verwijderen (dermo fasciectomie).

  Insnijden van bindweefsel met een naald
  Dit is de minst ingrijpende operatie, waarbij uw hand binnen enkele dagen volledig hersteld is. De zogeheten naaldfasciotomie, kan alleen worden toegepast als u een enkelvoudige streng heeft in de handpalm. De plastisch chirurg beoordeelt of u in aanmerking komt voor deze operatie.

 4. Na operatie

  Na de operatie

  Na de operatie gaat u naar de verkoeverkamer. Als u onder narcose bent geopereerd, kunt u zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, terug naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige let op nabloeden van de wond. Om trombose te voorkomen, krijgt u soms na de operatie een injectie met een bloedverdunnend medicijn. Dit is alleen nodig als u onder narcose geopereerd bent of meerdere dagen opgenomen blijft. 

  Controle na de operatie
  U krijgt of maakt een afspraak bij de handtherapeut binnen zeven dagen na de operatie.

 5. Handrevalidatie

  Aanvullende handrevalidatie

  Soms functioneert uw hand na de operatie nog niet goed. Handrevalidatie kan dan uitkomst bieden. Bijvoorbeeld door spalktherapie of door het doen van oefeningen.

 6. Informatie

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 7. Afspraak

  Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenZiekte van Dupuytren (koetsiershand)
Naar boven