Zorgpad

Trigger finger (haperende vinger)

Bij een trigger finger kunt u uw vinger of duim moeilijk strekken. Af en toe blijft de vinger zelfs vastzitten. Door rust kan de aandoening verminderen en kunnen de klachten uiteindelijk weer verdwijnen. Maar soms is een injectie of operatie nodig. Eerst bekijkt de plastisch chirurg welke behandeling voor u het meest geschikt is. Na de behandeling wordt de nazorg en revalidatie op uw persoonlijke situatie afgestemd.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenTrigger finger (haperende vinger)
 1. Zorg

  Hoogwaardige zorg

  Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

  Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

 2. Ontstekingsreactie

  Ontstekingsreactie vinger

  De buigpees van uw vinger of duim is ontstoken en dit veroorzaakt al deze klachten. Oorzaak van de klachten is een ontstekingsreactie van de buigpees van de betreffende vinger en soms ook de peesschede. Door irritatie ontstaat een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer goed door de peesschede glijdt. De trigger finger komt vaak voor bij patiënten met carpale tunnelsyndroom, diabetes mellitus en reumatoïde artritis.

 3. Behandelingen

  Behandelmogelijkheden

  Eerst wordt gekeken of uw klachten verminderen door het vermijden van een bepaalde handeling of beweging. Wanneer dit niet of onvoldoende het geval is, beoordeelt de plastisch chirurg welke behandeling het beste voor u is.

  Injectie
  Door het toedienen van een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïden) in uw vinger, probeert de plastisch chirurg de ontsteking tot rust te brengen. Een paar dagen na de injectie worden de klachten meestal minder. Soms verdwijnen de klachten zelfs helemaal. Helaas keren de klachten in bepaalde gevallen na enkele maanden terug. Als uw klachten langdurig bestaan, de injectie niet het gewenste resultaat oplevert of de klachten terugkeren, raadt de plastische chirurg u een operatie aan.

  Operatie
  U wordt door de plastisch chirurg geopereerd. Dit gebeurt op een poliklinische behandelkamer. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. U wordt plaatselijk verdoofd. De plastisch chirurg maakt een kleine snede van ongeveer 1,5 cm aan de binnenzijde van de handpalm.
  Het bandje van de peesschede (pulley) van het aangedane deel wordt chirurgisch geopend. Hierdoor ontstaat weer voldoende ruimte voor de verdikte pees. Vervolgens wordt de huid met hechtingen gesloten en krijgt u een (druk)verband om uw hand en een mitella.

 4. Na operatie

  Na de operatie

  U blijft na de operatie nog een tijdje op de polikliniek Plastische Chirurgie, zodat we uw wond kunnen controleren. Tien tot veertien dagen na de ingreep komt u voor controle terug op de polikliniek Plastische Chirurgie. De hechtingen worden dan verwijderd.

 5. Handrevalidatie

  Aanvullende handrevalidatie

  Als u na de ingreep moeite heeft om uw hand weer goed te bewegen, kunt u terecht bij een speciaal handrevalidatieteam.  Samen met u wordt bekeken welke therapie bij u past. Soms is het nodig uw hand een tijdje te spalken met een speciale brace. U leert nieuwe technieken om uw hand te bewegen en krijgt oefening mee naar huis.

 6. Informatie

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 7. Afspraak

  Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenTrigger finger (haperende vinger)
Naar boven