Zorgpad

Inkorten van de ellepijp (ulna)

Een lange ellepijp kan pijnklachten veroorzaken in de pols aan de kant van de pink. Als niet-operatieve behandeling geen effect heeft, is een operatie mogelijk, waarbij de ellepijp wordt ingekort. 

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenInkorten van de ellepijp (ulna)
  1. Waarom

    Waarom inkorten?

     Een te lange ellepijp kan aangeboren zijn. Maar het komt ook voor na een eerdere polsbreuk. Het spaakbeen is dan na de breuk in een verkeerde stand genezen (ingekort of gekanteld). Daardoor is de ellepijp in verhouding te lang geworden. De ellepijp zal dan bij (zware) belasting steeds tegen het polsgewricht aan botsen.

    Een te lange ellepijp geeft een grotere belasting aan de pinkzijde van de pols. Hierdoor kunnen er pijnklachten ontstaan, vooral als de hand naar de pinkzijde bewogen wordt en/of bij het draaien van de pols.

  2. Operatie

    De operatie

    Verdoving of narcose
    De operatie vindt plaats met een blockverdoving van de arm of onder algehele verdoving (narcose). Dit bespreekt de anesthesist met u.
    De operatie duurt gemiddeld twee uur. U krijgt tijdens de operatie antibiotica om een infectie rondom de plaat en schroeven te voorkomen.

    De operatie
    Er wordt een snede gemaakt aan de binnenzijde van de onderarm (aan de pinkzijde). Via de snede wordt de ellepijp deels vrij gelegd en wordt een zaagsnede gemaakt. De ellepijp wordt ingekort en met behulp van röntgenfoto’s gecontroleerd.
    Daarna wordt de ellepijp gestabiliseerd met behulp van een plaat met schroeven en wordt opnieuw een röntgenfoto gemaakt.

    Gips
    De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen.
    Als de hechtingen niet oplosbaar zijn, worden deze na ongeveer twaalf dagen verwijderd. U krijgt een gipsverband om de onderarm en de pols (duim en vingers zitten niet in het gips).
    Om u na de operatie goede pijnstilling te kunnen geven, blijft u meestal één nacht in het ziekenhuis.

  3. Na de operatie

    Na de operatie

    Handtherapeut
    U heeft meestal binnen een week een afspraak bij de handtherapeut. U krijgt een aantal oefeningen en instructies om u zo goed mogelijk voor te bereiden voor de periode dat het gips eraf mag.

    Wondbehandeling
    In de tweede week na uw operatie wordt het gipsverband verwijderd. De handtherapeut beoordeelt de wond en verwijdert zo nodig de hechtingen. Daarna krijgt u een nieuw gips aangemeten.

    Gips
    In totaal krijgt u zes weken een gips om uw hand, pols en onderarm. Hiermee krijgt uw onderarm (ellepijp) rust, maar kunt u wel uw vingers bewegen (oefenen). Als het bot voldoende is vastgegroeid, mag u gaan oefenen met uw pols/arm. De plastisch chirurg beoordeelt of zes weken gips voor u voldoende is.

    Nacontrole
    Als de handtherapie goed verloopt, komt u na zes weken terug bij de plastisch chirurg voor een laatste controle. Er wordt dan ook een röntgenfoto gemaakt. 

  4. Handrevalidatie

    Herstel en Handrevalidatie

    Onder begeleiding van de handtherapeut gaat u oefeningen doen om uw pols weer lenig en sterk te krijgen. Wanneer het gips eraf gaat, krijgt u een afneembare beschermspalk voor de onderarm aangemeten. De handtherapeut bespreekt met u wanneer u deze moet dragen.
    De totale revalidatieperiode duurt gemiddeld zes maanden.

  5. Folder

    Lees ook de folder!

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

  6. Afspraak

    Afspraak maken

     Er is altijd een persoonlijk gesprek met de hand/pols chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.
    Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur.
    pols, slijtage

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenInkorten van de ellepijp (ulna)
Naar boven