Zorgpad

Vastzetten van het polsgewricht (Polsarthrodese)

Als er sprake is van pijnklachten door ernstig beschadigd kraakbeen (slijtage of ongeval) kan het vastzetten (arthrodese) van het polsgewricht overwogen worden.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenVastzetten van het polsgewricht (Polsarthrodese)
 1. Polsgewricht

  Het polsgewricht

  In een gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de pols soepel kan bewegen.
  Bij artrose (slijtage) slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Er ontstaan (pijn)klachten en uiteindelijk gaat het gewricht kapot.

 2. Pols slijtage

  Pols slijtage

  Oorzaken van slijtage
  Er zijn verschillende aandoeningen die slijtage van de pols kunnen veroorzaken, zoals kraakbeen- en stofwisselingsziekten en kraakbeenbeschadiging na een botbreuk.
  Reumapatiënten hebben vaak polsproblemen doordat de ontstekingen het kraakbeen kunnen aantasten. Soms is de oorzaak onduidelijk.

  Klachten
  Bij polsslijtage kunt u last hebben van:
  • Pijn
  • Stijfheid
  • Soms een krakend geluid bij bewegen
  • Zwelling van het polsgewricht

  In de loop van de tijd kan er ook sprake zijn van:
  • Bewegingsbeperkingen
  • Standsveranderingen
  • Instabiliteit

 3. Behandeling

  Niet-operatieve behandeling

  De niet-operatieve behandeling voor milde slijtage van de pols bestaat uit:

  • Rust, houdings- en bewegingsadviezen, minder zware belasting, aanpassen van werkzaamheden
  • Spalk of brace (aangemeten door de handtherapeut)
  • Pijn medicatie
  • Injecties met ontstekingsremmers (corticosteroïden)
 4. Operatie

  De operatie

  Als de niet-operatieve behandeling niet voldoende helpt. kunt u in aanmerking komen voor een operatieve behandeling.

  De belangrijkste reden voor het vastzetten van de pols is om de pijn te verminderen. De pijn verdwijnt grotendeels na de operatie. U kunt tijdelijk wel een ander soort pijn voelen. Die zal in de loop van de tijd geleidelijk minder worden. Na het vastzetten van de pols (pols artrodese) is het buigen en strekken van uw pols niet meer mogelijk. Draaien van uw pols kan meestal wel.

  Narcose en duur van de operatie
  De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). De operatie duurt gemiddeld twee uur. U krijgt tijdens de operatie antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. Om u na de operatie een goede pijnstilling te kunnen geven, blijft u één nacht in het ziekenhuis.

  De operatie
  De plastisch chirurg/handchirurg maakt een snede over de bovenzijde van uw pols. Als u eerder aan uw pols bent geopereerd en een polsprothese (kunstgewricht) heeft, wordt de prothese verwijderd.

  De plastisch chirurg zet het polsgewricht vast met een metalen plaatje dat met schroefjes aan het spaakbeen en aan de middenhandsbeentjes wordt vastgemaakt. In de meeste gevallen is hiervoor extra bot nodig zodat het bot goed vast kan groeien.
   
  Als er extra bot nodig is wordt hiervoor wat bot uit uw heup (de bekkenkam) gebruikt. 

  Tijdens de operatie worden röntgenfoto’s van uw pols gemaakt om te controleren of de plaat en schroeven voldoende houvast hebben. 

  Hechtingen en gips
  De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Als de hechtingen niet oplosbaar zijn, worden deze na ongeveer tien tot veertien dagen verwijderd.
  Zodra de wond is gesloten, krijgt u op de operatiekamer een tijdelijk gipsverband om uw hand en pols.

 5. Na operatie

  Na de operatie

  U heeft meestal binnen een week een afspraak bij de handtherapeut. De handtherapeut geeft u instructies over wat u wel en niet met uw vingers en arm mag doen en hoe u zoveel mogelijk de eventuele zwelling van de pols kunt voorkomen. Op deze manier wordt u zo goed mogelijk voorbereid op de periode dat het gips eraf mag.

  Wondcontrole
  Na gemiddeld zeven tot tien dagen wordt het oude gips vervangen voor een nieuw gips.
  De wond wordt vrijwel altijd met oplosbare hechtingen gesloten. De handtherapeut controleert of de wond goed geneest voordat er een nieuw gips omheen mag. 

  Wondbehandeling - bekken
  Als er bot uit de bekkenkam is gebruikt, wordt de wond aan uw bekken gecontroleerd worden door de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie.

  Gips
  In totaal krijgt u zes weken gips om uw hand en pols. Uw vingers en de elleboog zitten niet in het gips.
  Als het bot nog onvoldoende is vastgegroeid, is er soms een langere periode gips nodig. 

  Nacontrole
  Als de handtherapie goed verloopt, komt u zes weken na uw operatie voor controle terug bij de plastisch chirurg/ handchirurg. Er wordt ook een röngtenfoto gemaakt. 

 6. Folder

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 7. Afspraak

  Maak een afspraak

   Er is altijd een persoonlijk gesprek met de hand/pols chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenVastzetten van het polsgewricht (Polsarthrodese)
Naar boven