Zorgpad

Herstel van het SL ligament

SL ligament letsel (SL dissociatie) kan bijvoorbeeld ontstaan door een val op de gestrekte pols, maar ook zonder een duidelijk ongeval. Hierbij scheurt er een bandje tussen twee handwortelbeentjes waardoor instabiliteit in de pols ontstaat. Er ontstaan pijnklachten en na verloop van tijd ontstaat er ook slijtage van het polsgewricht.
Bij vroegtijdige diagnose kan het ligament nog gehecht worden. Is dit niet meer mogelijk dan vindt reconstructie van het bandje plaats met een pees (Brunelli operatie of een variant hiervan).

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenHerstel van het SL ligament
 1. Pols

  De pols

  De pols wordt gevormd door het spaakbeen en de ellepijp in de onderarm en acht handwortelbeentjes. De handwortelbeentjes zijn onderling met elkaar verbonden door gewrichtsbanden (ligamenten). De banden verstevigen de gewrichten tussen de handwortelbeentjes en laten de botjes als één geheel gecoördineerd bewegen.

 2. Operatie

  De operatie

  Verdoving
  De operatie vindt plaats met een blockverdoving van de arm of onder algehele verdoving (narcose). U bespreekt met de anesthesist welke vorm van verdoving u krijgt.
   
  Duur van de operatie
  De operatie gebeurt op de operatiekamer en duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. U blijft een dag en een nacht in het ziekenhuis.

  De operatie
  Om de gescheurde gewrichtsband te herstellen, maakt de plastisch chirurg gebruik van een pees uit uw onderarm. De pees wordt via het scheepsvormig bot met een botanker bevestigd op het maan-vormig botje.
  Een botanker is een soort plugje dat in het bot wordt geschroefd. Aan een botanker zitten stevige draden waarmee de pees aan het bot kan worden vastgemaakt. Hierdoor wordt het scheepsvormig bot weer in zijn normale positie geplaatst.
  Soms zijn er twee stalen pennetjes nodig om de botjes bij elkaar te houden. Deze pennetjes worden zes weken na de operatie onder plaatselijke verdoving verwijderd. 

  Gips
  De chirurg sluit de wond met oplosbare hechtingen. Hierna wordt een gipsverband aangelegd, dat zes weken moet blijven zitten.
   


   

 3. Na operatie

  Na de operatie

  Handtherapeut
  Binnen één week na de operatie, krijgt u een afspraak bij de handtherapeut. De therapeut geeft u een aantal oefeningen en instructies om u zo goed mogelijk voor te bereiden voor de periode dat het gips eraf mag.

  Wondbehandeling
  In de tweede week na uw operatie wordt het gipsverband verwijderd. De handtherapeut beoordeelt de wond en verwijderd zo nodig de hechtingen. Als alles goed is, krijgt u daarna een nieuw gips aangemeten.

  Gips
  In totaal krijgt u zes weken een gips om uw hand en pols. Hiermee krijgt uw pols rust, maar kunt u wel uw vingers bewegen (oefenen). Als de pees voldoende is vastgegroeid, mag u gaan oefenen met uw pols. De plastisch chirurg beoordeelt of zes weken gips voor u voldoende is.

  Eindcontrole
  Als de handtherapie goed gaat, ziet de plastisch chirurg u na zes weken terug voor de laatste controle. Er wordt dan ook een röntge
  nfoto gemaakt die meteen door de plastisch chirurg wordt beoordeeld. 

 4. Hertsel

  Herstel en Handrevalidatie

  Onder begeleiding van de handtherapeut gaat u oefeningen doen om uw pols weer lenig en sterk te krijgen. De totale revalidatieperiode duurt gemiddeld zes tot negen maanden.

  Houdt u er rekening mee dat u altijd een beperking van de functie van uw pols houdt na deze operatie. Vooral het buigen van de pols zal minder goed kunnen. Ook kan er later alsnog een slijtage van de pols optreden.

 5. Folder

  Lees ook de folder!

   De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

 6. Afspraak

  Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de hand/pols chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

  Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenHerstel van het SL ligament
Naar boven