Netvliesfoto’s (Fluorescentie-angiografie)

De oorzaak van sommige oogziekten is een afwijking van het netvlies. Deze afwijking is voor de oogarts niet altijd zichtbaar bij algemeen onderzoek op de polikliniek. De oogarts kan hierover meer duidelijkheid krijgen door het maken van foto’s van uw netvlies. Dit wordt ook wel fluorescentie-angiografie genoemd.

Voordat de foto’s gemaakt kunnen worden, worden uw ogen eerst gedruppeld met een medicijn dat de pupil wijder maakt. Nadat de oogdruppels zijn ingewerkt, wordt met een speciale camera, de funduscamera, de eerste serie foto’s gemaakt. Met deze funduscamera wordt de binnenkant van uw oogbol, het netvlies, gefotografeerd. Tijdens het maken van de foto’s ziet u felle flitsen.

Vervolgens geeft de assistent u een injectie met een kleurstof in een bloedvat in uw arm. U kunt van de kleurstof korte tijd misselijk worden. Met behulp van de ingespoten kleurstof worden de bloedvaten in uw oog zichtbaar.

Daarna wordt een tweede serie foto’s gemaakt. Gedurende 1 minuut wordt om de twee seconden een foto van het netvlies gemaakt. Het is belangrijk dat u uw ogen zo ver mogelijk open houdt en zo min mogelijk met uw oogleden te knippert. Na deze eerste minuut wordt er om de dertig seconden een foto gemaakt. Soms wordt ook een foto van uw andere oog gemaakt ter controle. Na ongeveer zes minuten zijn alle foto’s gemaakt. Het totale onderzoek inclusief de voorbereiding duurt ongeveer een uur.

Meer informatie:
In de patiëntenfolder over de netvliesfoto’s vindt u in de folder. Ook op de website van www.oogartsen.nl kunt u meer informatie vinden over de netvliesfoto’s.

Contact

Algemene contactgegevens: Tel: (078) 654 12 33  Fax: 078-6542208