Chalazion (gerstekorrel)

Een chalazion wordt ook wel een gerstekorrel genoemd. Het is een zwelling van een talgkliertje in het ooglid.
Door het verstopt raken van de uitvoergang van het talgkliertje kan de talg niet meer naar buiten komen. De talg hoopt zich dan op in het kliertje, waardoor deze opzwelt. Soms kan hierdoor een bacteriële infectie ontstaan. Meestal geven (kleine) gerstekorrels geen klachten. Het bultje is alleen zichtbaar en doet geen pijn. Maar als de zwelling groter wordt kan het wel pijn gaan doen. Ook kan uw oog gaan irriteren, tranen of kunt u een wazig zicht krijgen. Dit komt doordat de gerstekorrel op het hoornvlies drukt.

Behandelingen
Gerstekorrels worden op verschillende manieren behandeld:

  • Door middel van een warm kompres op uw oog. Houd het kompres 15 minuten tegen uw oog en herhaal dit drie of vier keer per dag. Dit moet u een aantal dagen volhouden. hierdoor wordt de huid rondom de gerstekorrel slapper waardoor het kliertje zijn talg weer op een natuurlijke manier kan afscheiden. Pas op dat u het kompres niet te warm maakt, u kunt dan de huid van uw ooglid verbranden.
  • Een behandeling met antibiotica.
  • Operatieve verwijdering van de gerstekorrel. Als een warmte kompres en antibiotica niet helpen, kan de oogarts besluiten om de gerstekorrel weg te snijden. Dit is een kleine ingreep die onder plaatselijke verdoving op de polikliniek wordt uitgevoerd.


Meer informatie:
In de patiëntenfolder over de behandeling van gerstekorrels vindt u in de folder.
Ook op de website van www.oogartsen.nl kunt u meer informatie vinden over de behandeling van gerstekorrels.

Contact

Algemene contactgegevens: Tel: (078) 654 12 33  Fax: 078-6542208