Gezichtsveld onderzoek

Het gezichtsveld is het gebied dat uw oog zonder te bewegen in één keer kan overzien.
Bij een gezichtsveldonderzoek is het meestal niet belangrijk om de uiterste grenzen van het gezichtsveld te bepalen. Het gaat er om te ontdekken of er wazige plekken of uitval in uw gezichtsveld bestaan. Deze plekken kunnen het gevolg zijn van afwijkingen aan uw netvlies, uw oogzenuw of in uw hersenen.
Wazige plekken in het gezichtsveld worden vaak pas laat opgemerkt door de persoon zelf.
Het vroegtijdig opsporen van deze verstoringen in het gezichtsveld is belangrijk. Zo kan een noodzakelijke behandeling tijdig worden ingesteld.

Het onderzoek
Het onderzoek duurt meestal ongeveer 30 tot 45 minuten en is volstrekt pijnloos.
Nadat u zich op het afgesproken tijdstip heeft gemeld aan de balie van de polikliniek Oogheelkunde, wordt u naar de gezichtsveld-kamer gebracht. In deze kamer is het schemerig. De assistent geeft u uitleg over het onderzoek en uw ogen kunnen intussen wennen aan het lage lichtniveau in de kamer. Het oog dat niet wordt onderzocht, wordt afgeplakt.
U krijgt een drukknop in uw hand. Het is de bedoeling dat u steeds strak naar het ‘middenlampje’ blijft kijken, en intussen bij ieder lichtje dat u in uw ooghoeken waarneemt, op die knop drukt in uw hand. Het apparaat registreert uw reacties.

Meer informatie:
In de patiëntenfolder over het gezichtveldonderzoek vindt u in de folder: Gezichtsveldonderzoek
Ook op de website van www.oogartsen.nl kunt u meer informatie vinden over het gezichtsveldonderzoek.

Contact

Algemene contactgegevens: Tel: (078) 654 12 33  Fax: 078-6542208