Natte maculadegeneratie en macula oedeem

Natte maculadegeneratie en macula-oedeem zijn oogaandoeningen die worden behandeld met het medicijn Avastin. Avastin wordt door middel van een injectie toegediend. Op deze pagina is meer informatie over de oogaandoeningen en de behandeling te vinden.

Wat is natte maculadegeneratie?
Maculadegeneratie is een ingrijpende oogaandoening waardoor het zicht minder wordt. De macula is het centrale deel van het netvlies in het oog. Dit deel zorgt er voor dat men scherp ziet en details waarneemt. Maculadegeneratie wordt daarom ook wel ‘slijtage’ van het netvlies genoemd. Het is een oogaandoening waar veel mensen last van hebben.

Maculadegeneratie bestaat in twee vormen: de natte en de droge vorm. De behandeling met Avastin is alleen geschikt voor de natte vorm. Bij deze vorm is er sprake van groei van abnormale bloedvaatjes achter het netvlies (de retina). Het wordt natte maculadegeneratie genoemd omdat deze bloedvaatjes soms bloed of vloeistof lekken. Hierdoor wordt het zicht wazig of vertekend. Zonder behandeling kan er in korte tijd slechtziendheid of zelfs blindheid ontstaan.

Wat is macula-oedeem?
Bij macula-oedeem is er sprake van vochtophoping (oedeem) in de macula. Dit kan ontstaan door afsluiting van bloedvaten in het netvlies. Vochtophoping kan ook ontstaan als complicatie bij suikerziekte (diabetes), waarbij het netvlies wordt beschadigd. Zonder behandeling zal de slechtziendheid verergeren en blijvend worden.

Het medicijn Avastin
Het medicijn Avastin is oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen kanker. Avastin remt namelijk de groei van de bloedvaten; dat is belangrijk bij het afremmen van de groei van kankercellen. Bij uw oogaandoening is op geen enkele manier sprake is van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Avastin óók een goede behandeling is bij maculadegeneratie, vaatnieuwvormingen en macula oedeem. Slechtziendheid kan hiermee worden voorkomen. Avastin is als medicijn tegen kanker een wettelijk geregistreerd middel. Daarom mag het medicijn ook voor andere ziekten gebruikt worden. Dit wordt dan gebruikt “buiten de bijsluiter”. Wel is het nodig dat u toestemming geeft voor deze behandeling. Voor het geven van uw toestemming vragen wij u een toestemmingsformulier in te vullen.

De behandeling
Bij natte maculadegeneratie en macula-oedeem wordt Avastin toegediend door middel van een injectie. Deze injectie wordt door de oogarts in uw oog gegeven. De behandeling vindt plaats op de polikliniek Oogheelkunde (dagbehandeling).

Voor de injectie wordt uw oog eerst met druppels verdoofd, zodat u niets van de injectie voelt.
De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Na de behandeling mag u direct naar huis. U kunt zelf niet autorijden. Zorg er dus voor dat u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen.

U mag de eerste drie dagen na de injectie niet in uw behandelde oog wrijven en u mag ook niet zwemmen. Meestal moeten de injecties vaker gegeven worden voor een optimaal resultaat. Tussen de behandelingen zit een periode van ongeveer vier weken.

Meer informatie
Meer informatie over de Avastin injectie vindt u in de folder.
Ook kunt u op de website van www.oogartsen.nl meer informatie vinden over de Avastin injectie.

Contact

Algemene contactgegevens: Tel: (078) 654 12 33  Fax: 078-6542208