Neuromodulatie

‘Pacemaker in de bil’ tegen urine-incontinentie

Mensen met ernstige urine-incontinentie kunnen baat hebben bij het implanteren van een neurostimulator. Het apparaatje is een pacemaker die in de bil wordt geplaatst en via een dun naaldje stroomstootjes afgeeft naar het staartbeen. De 'slechte' zenuwprikkels die incontinentie veroorzaken, worden als het ware overstemd door de stroomstootjes. De blaas gaat zich 'normaler' gedragen.

Het apparaatje ter grootte van een twee-euromunt kan incontinentie drastisch doen afnemen bij patiënten die geen baat hebben bij andere behandelwijzen, zoals fysiotherapie en medicijnen.

Doordat neuromodulatie een zeer kostbare behandelvorm is en zeker niet voor alle mensen met urine-incontinentie geschikt is, vindt vooraf een strenge selectie plaats. Als de arts denkt dat u in aanmerking komt voor deze behandeling vindt eerst een proefbehandeling plaats met een externe proefstimulator. Pas als de resultaten van deze proefbehandeling goed zijn, wordt overgegaan tot plaatsing van de definitieve stimulator.

Er is geen minimum- of maximumgrens aan de leeftijd van de patiënt en ook het geslacht is niet van belang. Het grote voordeel van de methode is dat zeer drastische oplossingen, zoals een stoma of zware chirurgie, kunnen worden voorkomen. De plaatsing en de werking van de neurostimulator brengen geen onherstelbare schade toe aan het lichaam en is daardoor zeer patiëntvriendelijk.

De neurostimulator is niet nieuw, maar de ingreep werd tot voor kort alleen in enkele academische ziekenhuizen in Nederland verricht. Wie voor de behandeling in aanmerking komt, kan daarvoor nu ook terecht in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Bel voor meer informatie of een afspraak naar de polikliniek Urologie.  

Contact

Dordwijk (078) 652 32 80 Sliedrecht (0184) 43 42 56 Zwijndrecht (078) 652 32 80.