Röntgenonderzoek (foto van skelet, hart of longen)

Röntgenonderzoek vindt plaats op de locaties Amstelwijck, Dordwijk, Zwijndrecht en Sliedrecht.

Wat is Röntgenonderzoek?

Bij een röntgenonderzoek maken we een afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Dit doen we met behulp van röntgenstraling. De afbeelding heet daarom een röntgenfoto. Deze straling gaat dwars door het lichaam heen. Waar harde delen in het lichaam zitten, zoals de botten, wordt de straling tegengehouden. Op de plaatsen waar lucht zit of zachtere weefsels (zoals organen of spieren) wordt weinig straling tegengehouden. Op de röntgenfoto zijn de botten wit en de lucht is zwart. Organen of andere weefsels krijgen een grijstint. De radioloog bekijkt de röntgenfoto en kan zo zien of er bijzonderheden zijn.

Is röntgenstraling gevaarlijk?

Hiervoor verwijzen we u naar de pagina Is straling schadelijk voor mij?

Voorbereiding

Voor een röntgenonderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, wilt u dit voor aanvang van het onderzoek melden? De laborant kan dan besluiten de foto niet, of op een later tijdstip, te maken.

Het onderzoek

Het onderzoek is niet pijnlijk en is snel gebeurd. Het onderzoek duurt vijf tot vijftien minuten. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het aantal foto’s dat gemaakt moet worden.
Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, wordt u gevraagd zich uit te kleden.
Metaal houdt de straling tegen. Daarom vragen wij u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Waardevolle bezittingen kunt u beter thuis laten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek hoort u van de laborant of de foto’s gelukt zijn. U kunt daarna direct weer naar huis of naar de afdeling waar u bent opgenomen. Alle foto’s zijn digitaal gemaakt. Overal in het ziekenhuis kunnen ze bekeken worden. U hoeft dus geen foto’s meer mee te nemen naar uw behandelend arts.

De uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Contact

Tel: (078) 654 71 90