Post Bariatrische Chirurgie

Huidoverschot na gewichtsverlies

Als u een maagbandje of een gastric bypass (maagomleiding)-operatie heeft gehad, kunt u heel veel gewicht verliezen. Hierdoor ontstaat vaak een teveel aan huid op de romp, borsten, armen of benen. 
Het is mogelijk de overtollige huid te verwijderen, de contouren van het lichaam te verbeteren en de functie weer zo goed mogelijk te herstellen, door middel van een plastisch chirurgische correctie.

Na uw behandeling door één van de obesitas chirurgen, kunt u in veel gevallen voor een figuur verbeterende operatie terecht bij de afdeling Plastische chirurgie. Er is samenwerking tussen de afdeling Plastische chirurgie en de
Obesitas polikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis

Behandelmogelijkheden

Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn:
• Buikwandcorrectie 
Correctie aan de borsten of borstlift
Correctie aan de bovenarmen
Correctie van bovenbenen
• Liposuctie. 
In sommige gevallen blijft er naast het huidoverschot op enkele plaatsen een vetophoping bestaan. De operatie kan dan gecombineerd worden met een liposuctie.

Voor de verbetering van uw figuur, zijn vaak meerdere operaties nodig. Het is soms mogelijk meerdere lichaamsdelen gecombineerd te opereren. Post-bariatrische chirurgie is altijd maatwerk, de plastisch chirurg bespreekt met u wat voor u persoonlijk de beste aanpak is.

Zijn er risico’s aan een figuur corrigerende ingreep?

Een figuur verbeterende operatie bij patiënten die erg veel zijn afgevallen, heeft een aantal risico’s op complicaties. Dit komt door de slechte voedingstoestand van het lichaam, de slechte huidkwaliteit, de duur en grootte van de operatie en eventueel aanwezige aandoeningen. Roken geeft een verhoogd risico op complicaties. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een (wond)infectie optreden.

Resultaat / verwachting

De figuur verbeterende operatie verbetert uw lichaamscontour. U kunt zich na de operatie ook makkelijker bewegen. 
Na ongeveer zes maanden kan de plastisch chirurg het eindresultaat van de correctie bepalen. een figuur verbeterende operatie geeft verbetering van de lichaamscontour, maar perfectie kan zeker niet bereikt worden. 

Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefselverwijderd of is het resultaat asymmetrisch (scheef of ongelijk). Dan kan het nodig zijn nog een aanvullende operatie uit te voeren. Na de operatie heeft u littekens die altijd zichtbaar zullen blijven. De plaats en de grootte van de littekens zijn afhankelijk van de hoeveelheid overtollige huid die bij u verwijderd is. Hoe mooi of lelijk de littekens worden is nooit te voorspellen. De littekens zijn een paar millimeter breed in het begin vurig en rood. Na één tot twee jaar worden de littekens iets witter van kleur.
Het eindresultaat is afhankelijk van meerdere factoren: uw uitgangsgewicht, uw algemene gezondheid, de staat van uw huid, de wondgenezing, mogelijke complicaties, littekenvorming en het opvolgen van leefregels na de operatie. Ook aankomen of afvallen na de operatie heeft invloed op het uiteindelijke resultaat.

Vergoeding

Vergoeding is afhankelijk van het soort ingreep en de polisvoorwaarden in uw zorgverzekering. De zorgverzekeraar stelt meestal bepaalde voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen. Deze voorwaarden kunnen per zorgverzekering verschillen. Vraagt u dit dus altijd na bij uw zorgverzekeraar.
Een aanvraag voor vergoeding heeft geen zin als uw BMI hoger is dan 30 én uw gewicht nog geen 12 maanden stabiel is. Soms vraagt de verzekering u om extra informatie en foto’s op te sturen, om de ernst van uw klachten in te kunnen schatten. U ontvangt zelf bericht van uw verzekering over hun beslissing.
Als een aanvraag voor een vergoeding door uw verzekering is afgewezen, kunt u bezwaar indienen bij uw zorgverzekeraar.
Als u niet voor vergoeding in aanmerking komt, moet u de operatie zelf betalen. Bij het secretariaat van de polikliniek Plastische chirurgie kunt u terecht voor informatie over de kosten van een operatie. Telefoon: (078) 652 32 66
 

Belangrijk om te weten

  • Een absolute voorwaarde is dat het gewicht gedurende minstens één jaar stabiel moet zijn en uw BMI (Body Mass Index) beneden de 35 is.
  • Als u nog meer wilt afvallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen en uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel te houden.
  • Roken heeft een zeer negatieve invloed op de wondgenezing. Als u rookt, dan moet u minimaal zes maanden stoppen met roken: drie maanden voor de operatie tot minimaal drie maanden na de operatie. Als u dat niet doet, dan opereren wij u niet. 
  • In overleg met de plastisch chirurg moet u drukkleding bestellen die u na de operatie draagt. Deze kleding geeft u ondersteuning tijdens uw herstel.
     

Contact

Tel: (078) 652 32 66 op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. 


E-mail: cosmetische@asz.nl

Informatiebijeenkomsten

Wij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten. Deze zijn altijd vrijblijvend en uiteraard kosteloos. 

Lees verder