Zorgpad

Buikwandcorrectie

Door extreme vermagering, zwangerschap(pen), veroudering of een eerdere operatie, kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie een abdomino (buikwand) plastiek.

  1. Welke operaties

    Welke operaties zijn mogelijk?

    Liposuctie

    Als u een plaatselijke vetophoping aan de buik of de flanken heeft, dan is liposuctie mogelijk om een contourverbetering te bereiken. Bij patiënten die veel gewicht verloren hebben, wordt deze ingreep eigenlijk alleen gedaan in combinatie met andere behandelingen. Dit is omdat er daarnaast vaak ook een huidoverschot is en de huid zijn elasticiteit heeft verloren.

    Buikwandplastiek met navelverplaatsing

    Deze operatie wordt gedaan als u een matig huid-vetoverschot heeft aan onder- en bovenbuik. Daarbij wordt het weefsel van de buik over uw buikspieren losgemaakt en wordt de buikwand strak naar beneden getrokken. Het huid-vetoverschot wordt aan de onderrand weggesneden. Voor de navel wordt vervolgens een nieuwe plek in uw buikwand bepaald en daar vastgehecht. De littekens lopen in de bikinilijn en rond de navel.

    Fleur-de-Lis buikwandplastiek

    Als er ook sprake is van een sterk vergrote buikomtrek, dan kan een operatie volgens de fleur-de-lis techniek een passende operatie zijn. Daarbij wordt weefsel van de buik over uw buikspieren los gemaakt, naar beneden getrokken en het huidvetoverschot weggesneden. Daarnaast maakt de arts een snede van het schaambeen naar het borstbeen en snijdt een verticale wig van huid en vet weg. Bij het sluiten van deze wig wordt het weefsel vanuit de flanken naar het middengetrokken. Zo ontstaat er weer een taille. Het ene litteken loopt van borstbeen naar schaambeen en het andere in de bikinilijn van links naar rechts. In het verticale deel van het litteken wordt de navel op zijn nieuwe positie ingehecht.

    Circumferential beltlipectomie/Lower Bodylift

    Als er naast een huid-vetoverschot van de buik ook nog een overschot in de flanken en op de billen bestaat, kan het litteken van de buikwandplastiek in de bikinilijn doorgetrokken worden naar de rug.
    Daarbij wordt tegelijk de bil en de buitenzijde van de bovenbenen gelift. De littekens lopen dan in de bikinilijn één keer rond het lichaam. Soms wordt deze ingreep gecombineerd met een "fleur-de-lis
    buikwandplastiek".

    Mons pubis lift

    Vaak gaat bij het afvallen ook de schaamheuvel hangen. Deze wordt bij een uitgebreide buikwandplastiek zonder extra littekens ook meteen gelift.

    Rectusplicatie

    Als de linker en rechter verticale buikwandspieren van elkaar afwijken, dan worden deze weer in het midden aan elkaar gehecht. Dit zorgt ervoor dat de buikwand verstevigt en de buikcontour verbetert.

    Zijn er alternatieven voor een operatie?

    Figuur verbetering kan in beperkte mate worden bereikt door
    figuurondersteunende drukkleding.

  2. Voorbereiding

    Voorbereiding op de operatie

    Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld marcoumar, sintrom, aspirine), moet u dit melden tijdens het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. De plastisch chirurg bepaalt wanneer u voor uw operatie moet stoppen met het innemen van deze medicijnen en bespreekt dit met u. De plastisch chirurg spreekt ook met u af wanneer u weer uw bloedverdunnende medicijnen mag gaan gebruiken.


    Gesprek met de anesthesioloog

    Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, onderzoekt de anesthesioloog u een aantal weken voor de operatie. Dit is de pre-operatieve screening.

    Als het nodig is, wordt u lichamelijk onderzocht. Het onderzoek kan uitgebreid worden met aanvullend onderzoek zoals bloedonderzoek, ECG (hartfilmpje) en longfoto. Soms is het nodig dat ook andere specialisten uw conditie beoordelen, bijvoorbeeld een internist, cardioloog of longarts.

    Gesprek met de intakeverpleegkundige

    De verpleegkundige geeft u informatie over uw opname in het ziekenhuis. Als u zelf vragen heeft over uw operatie en uw opname, kunt u deze uiteraard ook stellen. Wanneer de plastisch chirurg met u besproken heeft dat u drukkleding moet dragen zal de verpleegkundige deze voor u aanmeten en bestellen.

  3. Operatie

    De operatie

    Voor de operatie

    Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het operatiepatroon op uw buik. Daarom wordt u ruim voor de operatietijd opgenomen. De verpleegkundige geeft u voorbereidende medicijnen voor de anesthesie (narcose). Dit heet de premedicatie. Daarna krijgt u een operatiehemd aan. De verpleegkundige brengt u vervolgens met bed naar de operatieafdeling. Op de operatieafdeling wordt een infuus ingebracht. De anesthesioloog geeft u de algehele anesthesie (narcose).


    De operatie

    De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. 

    Als uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. 

    De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de bikinilijn. Aan het eind van de operatie wordt uw buik verbonden met hechtpleisters en eventueel verband. De meegebrachte elastische band/ondersteundende broek wordt aangebracht. In het wondgebied worden een aantal drains (dunne slangetjes) achtergelaten. Via deze slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd.



    Afb 1. Het gedeelte van de buikwand dat losgemaakt wordt

  4. Na operatie

    Na de operatie

    U wordt wakker op de verkoeverkamer (uitslaapkamer). Uw hartslag en bloeddruk worden regelmatig gemeten. De verpleegkundige let op nabloeden van de wond. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn en/of misselijkheid. Zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, wordt u naar de verpleegafdeling teruggebracht.

    Als u niet misselijk bent, mag u weer eten en drinken. U hoort van de verpleegkundige wanneer het infuus verwijderd mag worden.

    Wanneer u wakker wordt, liggen uw benen in opgetrokken houding. Dit voorkomt spanning op de wond. Als u uit bed gaat, moet u een lichtgebogen houding zitten, staan en lopen. Om trombose te voorkomen, krijgt u na de operatie ’s avonds een injectie met een bloedverdunnend medicijn. In sommige gevallen schrijft de plastisch chirurg antibiotica voor.

    De dag na de operatie wordt er bloed bij u geprikt. Dit is om het ijzergehalte in uw bloed te controleren. Bij erg veel bloedverlies kan uw ijzergehalte verlagen en is soms medicatie nodig. De arts beslist wanneer de drains verwijderd mogen worden. Als de drains verwijderd zijn mag u meestal naar huis.

    Voordat u weer naar huis gaat, wordt er een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Tijdens dit bezoek worden het verband en de hechtingen verwijderd.

  5. Lees ook de folder!

    Lees ook de folder!

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de dag van de operatie, wat er thuis van u verwacht wordt en over de risico's en complicaties.  

  6. Afspraak maken

    Afspraak maken

    Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastische chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66.

Naar boven