Speciale faciliteiten afdeling Neonatologie
Familiekamer
Op Rhena - Neonatologie kunt u gebruik maken van een familiekamer. Hier kunt u als ouder(s) even tot rust komen, contact hebben met andere ouders en/of iets drinken. Broertjes en zusjes kunnen er fijn spelen en er zijn meerdere boekjes aanwezig om te lezen. De kamer is helaas te klein om hier ook bezoek te ontvangen.
De familiekamer kan ook gebruikt worden voor een gesprek met de arts. Dit wordt dan op de deur aangegeven.
Buidelen
Buidelen is een van de belangrijke dingen die u kunt doen voor uw baby. Het wordt ook wel kangoeroeën genoemd. Buidelen is langdurig huid-op-huidcontact tussen moeder of vader en de baby. Buidelen is ook mogelijk door bijvoorbeeld een opa, oma, broer/zus of goede vriendin.
Op de afdeling zijn buidelstoelen aanwezig. U kunt comfortabel gaan zitten met uw armen gesteund op een voedingskussen. Er zijn ook buidelvesten en buideldoeken om te gebruiken. Uw baby wordt tegen uw blote borst gelegd, de beentjes opgetrokken met een doek over zich heen. U ondersteunt uw baby met één hand op de rug en één hand onder de billen. Uw baby draagt alleen een luier of buidelt met kleding aan, maar zonder muts. Buidelen is ook mogelijk als uw baby nog aan de apparatuur ligt. Belangrijk is dat u rustig gaat zitten in een makkelijke stoel.
U zult uw baby zien genieten tijdens het buidelen. In het begin is hij vaak wakker, ligt rond te kijken, maakt geluidjes en frummelt wat met de handen aan uw borst of borstharen. Het lijkt of uw baby de omgeving verkent en met u wil praten. Op de borst kan hij uw hartslag en stem horen en voelt hij zich veilig en geborgen. Na een tijdje zal hij in een diepe slaap vallen en zich helemaal ontspannen. Hij voelt uw lichaamswarmte en blijft hierbij beter op temperatuur. Hij beweegt met u mee en gaat gelijkmatiger ademhalen door uw eigen ademritme.
De buideltijd is minimaal 1 uur, maar het liefst langer. Het is belangrijk om minimaal 1 uur te buidelen, zodat uw baby een hele slaap-waak cyclus kan maken en volledig tot rust kan komen. Onderzoeken geven aan dat minimaal 8 uur per dag buidelen veel gezondheidsvoordelen oplevert voor u en uw baby. Daarnaast is het in en uit de couveuse verplaatsen intensief voor uw baby en soms stressvol.
Door regelmatig te buidelen raakt u meer vertrouwd met elkaar. De verpleegkundige overlegt met u hoe vaak buidelen mogelijk is.
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan, waarbij bewezen is dat buidelen positieve effecten heeft op uw baby en op u als ouder.
Voordelen van buidelen voor uw baby zijn onder andere:
- Stabielere temperatuur
- Minder heftige infecties
- Betere zuurstofgehaltes in het bloed
- Natuurlijke pijnstiller bij pijnlijke handelingen, zoals bloedprikken
- Contact werkt kalmerend en zorg voor minder stress en sneller tot rust komen
- Hechting en binding met vader en moeder
- Betere groei
- Beter drinken aan de borst
Voordelen voor ouders zijn onder andere:
- Meer hechting en binding
- Zelfvertrouwen bij de zorg van uw baby
- Minder stress
- Meer melk bij borstvoeding
- De borsten van moeder reageren op de behoefte aan warmte van haar baby
Adviezen:
- Douche dagelijks en trek schone kleding aan
- Kleding die aan de voorkant opengaat is makkelijk
- Plan een geschikt tijdstip, eventueel in overleg met de verpleegkundige, zodat u de tijd heeft om lang te buidelen. Houd hierbij ook rekening met eventueel afkolven
- Als u baby al een ritme heeft, is het fijn om rekening te houden met de verzorgingsmomenten van uw baby
- Bereid het buidelen voor door vooraf naar het toilet te gaan
- Zorg voor wat eten en drinken tijdens het buidelen
We raden aan om tijdens het buidelen geen bezoek toe te laten. In de folder ‘Buidelen’ leest u meer informatie.
Early Feeding Skills (EFS)
Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en ademhalen op elkaar afgestemd moeten worden. Als dit voor een baby moeilijk is, kunnen er problemen ontstaan bij het voeden.
Op Rhena - Neonatologie volgen we de methode van de Early Feeding Skills (EFS) om u en uw baby te ondersteunen. Hierbij wordt gelet op de houding en de techniek van het drinken. Uw baby geeft tijdens het drinken signalen af of het drinken goed gaat.
In de folder ‘Als drinken niet vanzelf gaat’ leest u adviezen om uw baby op een natuurlijke en aangename manier te leren drinken uit de fles volgens de EFS.
Video interactie begeleiding
Als uw baby in aanmerking komt voor video interactie begeleiding (VIB) wordt dit u aangeboden. U kunt zelf kiezen of u hier gebruik van wil maken. Bij VIB filmt een verpleegkundige u en uw baby tijdens verschillende momenten zoals verzorgen, wassen en knuffelen. Een baby reageert namelijk via lichaamstaal op contact. Aan de hand van de beelden kunt u zien welke signalen uw baby afgeeft om met u in contact te komen en te blijven. Zo kunt u zien hoe uw baby reageert op uw stem, aanraking en oogcontact. Een goed contact, tussen u en uw baby, helpt mee aan de ontwikkeling.
Meer informatie leest u in de folder 'Video interactie begeleiding'.
Babycamera
U kunt uw baby op uw computer, mobiele telefoon of tablet zien. Er is voor iedere baby een webcam beschikbaar. Dit is gratis. Alle bijkomende (verbindings)kosten zijn voor eigen rekening. Belangrijk is dat u een computer of telefoon heeft met internetaansluiting.
De verbinding is beveiligd met een wachtwoord. Alleen personen in het bezit van het wachtwoord kunnen uw baby bekijken. U krijgt een handleiding, inlognaam en wachtwoord via de mail toegestuurd.
Met het huidige camerasysteem kunnen de beelden helaas schokkerig en vertraagd zijn. Dit kan voor u als ouders niet prettig overkomen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw camerasysteem.
In verband met de privacy van de verpleegkundigen kan het bed tijdens de verzorging iets verschoven worden.
Rooming in
Er zijn twee rooming in kamers beschikbaar. We willen zoveel mogelijk ouder(s)/ verzorger(s) de mogelijkheid geven om de kamers te gebruiken. Daarom hebben we de regel dat er per dag bekeken wordt wie er gebruik kan maken van deze kamers. U hoort per dag of u in de kamer kunt blijven.
Verblijft u tijdens de eerste acht dagen na de bevalling in een van de kamers, dan kan uw verzekering hiervoor kosten in rekening brengen. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.
Ouders met een baby die samen gebruik kunnen maken van deze kamers hebben voorrang. Het is helaas niet mogelijk dat andere kinderen blijven slapen op de kamer. De kamers worden ook gebruikt om 24 uur zelf voor uw baby te zorgen, zodat u zich kunt voorbereiden op ontslag.
Maaltijdbonnen
Als u gebruik maakt van een kamer voor rooming in krijgt één ouder, tijdens de eerste acht dagen na de bevalling, alle maaltijden van de afdeling Rhena. Verblijft uw partner of een ander familielid bij u op de kamer? Dan kunnen zij maaltijdbonnen kopen voor het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd.
Na acht dagen is er voor één persoon ontbijt via Rhena - Neonatologie. Voor de overige maaltijden kunt u maaltijdbonnen kopen.
De maaltijdbonnen zijn te koop bij de receptie van Rhena van maandag tot en met vrijdag tussen 07:00 en 20:00 uur. Ook zijn de bonnen 24 uur per dag te koop bij de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. De bonnen kunnen alleen betaald worden met een pinpas.
Kosten broodmaaltijd: 3,00 euro
Kosten warme maaltijd: 6,00 euro
Broertjes en zusjeskoffer
Op Rhena - Neonatologie is een speelkoffer aanwezig. Deze is bedoeld voor broertjes en zusjes van baby’s die zijn opgenomen op de afdeling. Naast folders en een handleiding voor ouders, bevat de koffer speelmateriaal voor kinderen (zoals een babypop, een luier, een sonde en een stethoscoop). Zo kunnen zij thuis op een speelse manier vertrouwd raken met wat er rondom uw baby in het ziekenhuis gebeurt. Ook bevat de koffer het Care4Neo-couveuse kleurboek en het boekje ‘Onze baby in het ziekenhuis’. U kunt deze koffer voor een week lenen.
Rhena
Dichtbij uw baby zijn is natuurlijk het allerfijnste. Ook als uw baby (nog) extra zorg nodig heeft, is het soms mogelijk dat uw baby samen met u bij Rhena wordt opgenomen. De neonatoloog/kinderarts beslist of dit kan. Een kraamverpleegkundige (die daarnaast opgeleid is voor baby’s die extra zorg nodig hebben) of een kinderverpleegkundig helpt u en uw partner dan bij de verzorging van uw baby.
Daarnaast is de neonatoloog, kinderarts of arts- assistent Kindergeneeskunde verantwoordelijk voor de medisch zorg voor uw baby.
Meer informatie leest u in de folder 'Opname van u en uw baby bij Rhena, als er nog extra zorg nodig is'.