- HomepageOncologie
- Het behandelteam
- Oncologie en COVID-19
- Informatie per kankersoort
- AYA-zorg
- Infopunt, voor leven met en na kanker
- Chemotherapie
- Radiotherapie (bestraling)
- Revalidatie
- Palliatieve Unit
- Ondersteunings- en begeleidings- mogelijkheden
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Presentaties van vorige lezingen
- Folders
- Handige links
Oncologie en COVID-19
Wij nemen op dit moment verschillende maatregelen om goed voor onze patiënten en medewerkers te kunnen blijven zorgen. Uw oncoloog bepaalt of uw afspraak kan worden uitgesteld, telefonisch plaats kan vinden of dat u toch naar het ziekenhuis moet komen. Indien de afspraak wordt omgezet naar een telefonische afspraak, proberen wij u zoveel mogelijk op het afgesproken tijdstip te bellen. Het kan echter zijn dat dit niet lukt, maar we bellen u in ieder geval op de afgesproken dag.
De intentie is om geplande noodzakelijke behandelingen met chemotherapie door te laten gaan, hoewel enkele behandelingen met immuuntherapie of gerichte therapie zullen worden uitgesteld. Indien dit voor u van toepassing is, zal dit van tevoren door een van onze oncologen met u worden bespreken. Met deze maatregelen proberen we het aantal bezoekers aan het ziekenhuis zo laag mogelijk te houden en hiermee het risico op besmetting voor onze kwetsbare patiënten te verkleinen.
Hebben mensen met een oncologische ziekte meer kans om COVID-19 op te lopen?
Het virus brengt een groter risico met zich mee voor oudere mensen en mensen die al een ziekte hebben. Dat geldt dus ook voor mensen met oncologische aandoeningen. Binnen deze patiëntengroep moeten mensen met een verminderde weerstand nog extra voorzichtig zijn. Dat zijn de mensen die op dit moment een behandeling met chemotherapie ondergaan (in infuus dan wel tabletten), dan wel om andere redenen van hun arts gehoord hebben dat zij een verminderde weerstand hebben (bijvoorbeeld bij het gebruik van prednison). Bestraling valt hier niet onder.
Wat is het risico dat deze groep loopt?
Deze groep heeft meer kans om ziek te worden na besmetting met het virus en is naar verwachting langer ziek. Deze patiënten raken het virus waarschijnlijk minder gemakkelijk kwijt.
Wat kunnen patiënten met oncologische aandoeningen doen om het risico te verkleinen dat ze worden besmet?
Dat zijn dezelfde maatregelen die ook voor alle andere mensen aangeraden worden, volgens de richtlijnen van het RIVM:
- Was de handen regelmatig;
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes;
- Werk thuis als dat enigszins kan;
- Houd twee meter afstand tot anderen;
- Vermijd het om mensen te zoenen, omhelzen of om handen te schudden;
- Vermijd zoveel mogelijk sociale contacten, zoals feestjes, recepties, diners en dergelijke;
- Vermijd het openbaar vervoer en ga op rustige momenten naar de supermarkt.
Kan mijn behandeling doorgaan zoals deze gepland staat?
De meeste behandelingen zullen op dit moment doorgaan. Voor sommige behandelingen geldt echter dat wij het advies van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie zullen volgen, aangezien het veiliger lijkt deze behandelingen uit te stellen. U zult hierover worden geïnformeerd door een van onze oncologen.
Wat moet ik doen als ik klachten heb?
U kunt volgens de normale kanalen en telefoonnummers contact met ons opnemen.