Zorgpad

Diabetes

Kinderen met diabetes (suikerziekte) worden onderzocht en begeleid in Diatime, het diabetescentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis voor kinderen. Op onze polikliniek komen kinderen met diabetes mellitus type 1. Zowel kinderen als ouders krijgen begeleiding om zo goed mogelijk met de ziekte diabetes om te gaan.

Bij Diatime staat het kind en de ouders centraal.

Klik hier om in te loggen op Suikerplein

  1. Behandelteam

    Behandelteam

    Bij Diatime werken:

    • Kinderartsen (met diabetes als aandachtsgebied);
    • Diabetesverpleegkundigen;
    • Dietisten;
    • Polimedewerkers;
    • Pedagogisch medewerker.
  2. Contact en bereikbaarheid

    Contact en bereikbaarheid

    U vindt het Kinderdiabetescentrum Diatime op locatie Dordwijk in Dordrecht, maar er zijn ook afspraken mogelijk op de polikliniek Kindergeneeskunde op locatie Zwijndrecht. Om een afspraak te maken of te verzetten op beide locaties kunt u bellen naar de polikliniek assistente via (078) 654 51 39. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur. 

    Het verzetten van afspraken kan via Suikerplein

    Bij nood kunt u ’s avonds, ’s nachts en in het weekend ook bovenstaand nummer bellen. Toets dan 1 in bij het keuzemenu. Wij verzoeken u om met nummerherkenning te bellen. Zo kan er de diabetesverpleegkundige, als ze niet direct op kan nemen, u zo snel mogelijk terugbellen om te helpen!

  3. Uw eerste afspraak

    De eerste keer bij Diatime

    De eerste keer hebben u en uw kind een afspraak bij de diabetesverpleegkundige. Meldt u zich even bij de balie van Diatime. De diabetesverpleegkundige haalt u daar op.

    Tijdens deze eerste afspraak krijgen u en uw kind de eerste noodzakelijke informatie over diabetes en voeding. Ook leren u en uw kind insuline te spuiten. In de beginperiode is het meestal nodig dat u nog een paar keer naar Diatime komt. U krijgt van de diabetesverpleegkundige, diëtist en kinderarts veel informatie. Ook krijgt u te horen hoe het behandeltraject van uw kind er verder uit komt te zien.

  4. Vervolgafspraken

    Vervolg afspraken bij Diatime

    Na de beginperiode komt u samen met uw kind vier keer per jaar op controle. Dit is meestal voldoende. Als blijkt dat er toch een extra afspraak nodig is, wordt deze ingepland.

    Als u op onze polikliniek komt, meldt u zich eerst aan de balie. De polikliniekassistente meet en weegt uw kind. Daarna wacht u even in de wachtkamer totdat u gehaald wordt.

    In de spreekkamer zitten de kinderarts, de diabetesverpleegkundige en de diëtiste. Samen met hen bespreken u en uw kind hoe het de afgelopen maanden is gegaan. Hoe ging het insuline spuiten, zijn er vragen over de voeding of over sport? Hoe voelt uw kind zich lichamelijk? Ook wordt bekeken of de hoeveelheid insuline die uw kind krijgt nog klopt. Soms is het nodig wat meer of juist wat minder te gebruiken. Om dit goed te kunnen bepalen is het nodig dat u vooraf de bloedsuikerwaardes van uw kind doorstuurt.

  5. Onderzoeken

    Onderzoeken

    HbA1c

    HbA1c is een waarde die om de drie maanden gemeten moet worden bij kinderen met diabetes. Dit kan met een vingerprik. Het HbA1c geeft een overzicht van de gemiddelde van de bloedwaarden van de afgelopen drie maanden.

    Van de polikliniek assistente krijgt u een bloedafnameformulier en een buisje met bijbehorende sticker. Het is belangrijk dat u voor het volgende controlebezoek het HbA1c prikt. U kunt thuis met behulp van een prikpen een druppel bloed in het buisje laten lopen. Daarna doet u dit buisje in de reageerbuis en brengt dit naar een bloedlaboratorium. De adressen van de laboratoria staan op bloedafnameformulier.

    Bloed- en urineonderzoek

    Een keer per jaar wordt er een groot onderzoek gedaan. Dan worden er een aantal buisjes bloed afgenomen bij het laboratorium in het ziekenhuis. Verder is het de bedoeling dat er urine ingeleverd wordt.

  6. Bloedsuikerwaardes doorgeven

    Bloedsuikerwaardes doorgeven

    Voordat u naar uw controleafspraak gaat, stuurt u eerst de bloedsuikerwaardes van uw kind door via Suikerplein. Zo kunnen de kinderarts, diabetesverpleegkundige en de diëtist alvast zien hoe het met uw kind gaat. De bloedsuikerwaardes vult u thuis in in een excelbestand. Het excelbestand vindt u op Suikerplein. Als uw kind een insulinepomp heeft, kunt u de upload versturen via Suikerplein.

  7. Folders

    Folders

    Meer informatie over Diatime en Diabetes bij kinderen vindt u in onderstaande folders. 
Naar boven