Geen jodium meer in riool met speciale plaszak

We willen voorkomen dat de contrastvloeistof die wordt gebruikt bij CT-scans via de urine van patiënten in het riool terechtkomt. Daarom vragen we  patiënten na het onderzoek in de speciaal daarvoor ontwikkelde zak te plassen. Zo zetten we weer een stap in het steeds duurzamer maken van ons ziekenhuis.

Soms is het nodig om bij het maken van een CT-scan een contrastmiddel te gebruiken. Patiënten krijgen het via een drankje of een infuus. Het middel kleurt bloedvaten of organen, waardoor ze beter zichtbaar zijn op de foto. Contrastvloeistof bevat jodium en gaat weer uit het lichaam bij het plassen. Maar komt zo dus wel in het riool terecht. Jodiumhoudende stoffen zijn moeilijk te verwijderen uit het water. Daarom vragen we patiënten of zij na het onderzoek de eerste vier keer in de plaszak willen plassen. In de zak zitten korrels die van urine een soort gel maken. Na gebruik kan de plaszak bij het restafval. Patiënten krijgen de plaszakken mee van onze laboranten.

Groen
Wij maken ons hard voor het verduurzamen van ons ziekenhuis. Onder meer door het terugdringen van medicijnresten, ons energieverbruik omlaag te brengen en door afval te scheiden. De Stuurgroep Duurzaamheid houdt de voortgang van de duurzame activiteiten in het ASz in de gaten. Op verschillende afdelingen zijn Green Teams actief; een groepje medewerkers die gezamenlijk een groen initiatief uitwerken. Het Green Team van afdeling Radiologie introduceerde de plaszak op de afdeling.

Lees hier meer over het gebruik van de plaszak.

Een laborant van het ASz geeft uitleg over de plaszak aan een patiënt.

U bent nu hier

HomepageMedewerkersNieuws2023JanuariGeen jodium meer in riool met speciale plaszak
Naar boven