Speciaal spreekuur voor vrouwen met klachten van borstimplantaten

21 oktober 2022

Vrouwen die problemen ervaren met borstimplantaten kunnen vanaf 7 november terecht op een speciaal spreekuur in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Tijdens één bezoek wordt een echo gemaakt, voorlichting gegeven en bepaald of vervolgbehandeling of -onderzoek nodig is.

“We zien steeds vaker patiënten met klachten of zorgen over siliconenimplantaten”, vertelt plastisch chirurg Fientje van der Veen. “Misschien komt dit mede door toenemende media-aandacht over risico’s. Maar het is sowieso altijd goed om klachten of zorgen serieus te nemen. Om deze groep patiënten beter en efficiënter van dienst te zijn, hebben we als plastisch chirurgen samen met de Breast Clinic van ons ziekenhuis een spreekuur opgezet waarmee we in één keer verschillende stappen doorlopen.”

Vervolgstappen
Na een verwijzing door de huisarts en het vooraf invullen van een vragenlijst, begint het spreekuur met een echografie. Van der Veen: “Aansluitend is er een gesprek op de polikliniek met een verpleegkundige, die voorlichting geeft en de klachten en wensen met de patiënt bespreekt. Daarna volgt een afspraak met de arts, die het resultaat van de echo bespreekt, lichamelijk onderzoek verricht en met de patiënt eventuele vervolgstappen bepaalt. Dat kan bijvoorbeeld vervolgonderzoek zijn, of een verwijzing naar een andere specialist, bijvoorbeeld de internist of chirurg.”

Weloverwogen besluit
Goede voorlichting is volgens Van der Veen belangrijk. “Het zorgt ervoor dat wij samen met de patiënt een weloverwogen besluit kunnen nemen over het al dan niet verwijderen of vervangen van de implantaten.” Het spreekuur vindt op maandagochtend plaats en is bedoeld voor alle patiënten met borstimplantaten die klachten ervaren aan de borsten, of het idee hebben dat andersoortige klachten zoals gewrichts- of spierpijn of moeheid met de implantaten te maken hebben. Het maakt niet uit waar of hoe lang geleden de implantaten geplaatst zijn.

Plastisch chirurg Fientje van der Veen: "We zien steeds vaker patiënten met klachten of zorgen over siliconenimplantaten."

U bent nu hier

HomepageMedewerkersNieuws2022OktoberSpeciaal spreekuur voor vrouwen met klachten van borstimplantaten
Naar boven