Zorgpad

Moh's chirurgie

Mohs' chirurgie is een techniek om huidkanker volledig te verwijderen zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. Tijdens de ingreep worden de snijranden direct beoordeeld of ze vrij zijn van tumor.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieMoh's chirurgie
 1. Voorbereiding

  Voorbereiding op de operatie

  Draag op de dag van uw operatie makkelijk zittende kleding. We raden u aan om niets te dragen wat over uw hoofd uitgedaan moet worden. Daarbij is het niet toegestaan om op de dag van de operatie make-up of sieraden te dragen. Omdat u tijdens de operatie plaatselijk wordt verdoofd, hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt die dag ontbijten zoals u gewend bent. 

 2. De operatie

  De operatie

  Eerste deel van de operatie
  De operatie vindt mogelijk in meerdere rondes plaats. Dit kan betekenen dat u een groot deel van de dag in het ziekenhuis zult zijn. Allereerst snijdt de arts de vooraf afgetekende plek weg. Het weefselstukje dat is weggenomen, wordt direct daarna verwerkt in het laboratorium. 

  De randen van het afgesneden weefsel worden gemarkeerd met een kleur. De arts bekijkt dit weefsel onder de microscoop om te zien of er in de snijranden nog tumorcellen aanwezig zijn. Op deze manier is precies te zien waar er eventueel nog resten van de tumor zijn achtergebleven.

  Eventueel tweede deel van de operatie
  Mocht uit het onderzoek blijken dat er nog tumorcellen aanwezig zijn, dan wordt er nog een stukje huid weggesneden en meteen onderzocht. Dit proces wordt herhaald totdat de tumor weg is. 

  Sluiten van de wond
  Er zijn meerdere mogelijkheden om de wond te sluiten. De wondranden kunnen direct tegen elkaar aan worden gehecht. Het is echter niet altijd het geval dat de wondranden direct gehecht kunnen worden. Dan wordt er huid uit de omgeving van de wond gebruikt of wordt er een huidtransplantaat gebruikt. 

  Er kan voor gekozen worden om de wond te laten sluiten door een plastisch chirurg. Als dit het geval is, dan is dit vrijwel altijd al voor uw operatie bekend. In dat geval krijgt u voor uw Mohs' operatie een afspraak bij de plastisch chirurg op de polikliniek Plastische Chirurgie.

 3. Na de operatie

  Na de operatie

  Na de operatie is het toegestaan om een paracetamol tegen de pijn te nemen. Andere pijnstillers worden afgeraden, omdat die vaak een bloedverdunnend effect hebben. Rond het geopereerde gebied kan de eerste dagen een rode of blauwe kleur ontstaan. Ook kan er, vooral rond de ogen, een zwelling optreden. 

  Controle
  Binnen een week na uw operatie komt u één of twee keer terug bij de dermatoloog om uw wond te laten controleren en om de hechtingen te laten verwijderen. Omdat het om huidkanker gaat, is er meestal ook nog de eerste jaren daarna controle nodig. Hierbij wordt het litteken goed in de gaten gehouden en zal de huid worden nagekeken.

 4. Folder

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over pauzetijden, wat er thuis van u verwacht wordt en wanneer u een arts kunt raadplegen. 

 5. Afspraak

  Afspraak maken

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen. Voor het maken van een afspraak kunt de polikliniek Dermatologie bereiken via (078) 654 12 36 en de polikliniek Plastische Chirurgie via (078) 652 32 66.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieMoh's chirurgie
Naar boven