Zorgpad

Borstverkleining

Sommige vrouwen gaan letterlijk en figuurlijk gebukt onder zware of hangende borsten. Ze lijden aan schouder- of rugklachten of worstelen met psychische problemen. Vaak wordt dan om esthetische of medische redenen een borstverkleining uitgevoerd. In gezamenlijk overleg wordt een kleinere cupmaat uitgekozen. De borstreductie heeft dankzij het liftend effect niet alleen kleinere, maar ook stevigere borsten tot gevolg.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieBorstverkleining
 1. Voorbereiding

  Voorbereiding op de operatie

  Het is belangrijk dat u voor uw operatie een sport- of postoperatieve-bh met voorsluiting, zonder beugels of baleinen koopt. Deze moet u na de operatie zes weken dragen. We raden u aan om een bh aan te schaffen met een omvang één maat groter dan u gewend bent te dragen. 

  Zorg dat u een pak niet-steriele gazen in huis heeft en een doosje paracetamol. Deze kunt u de eerste dagen na de operatie gebruiken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden tijdens het eerste gesprek met uw plastische chirurg.

  Medische fotografie
  Voorafgaand aan de operatie laat u een foto maken bij een medisch fotograaf. Dit is nodig om de uitgangssituatie vast te leggen. Ongeveer een half jaar na de ingreep kunt u een foto laten maken van het eindresultaat.

  Gesprek met de anesthesioloog
  Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, onderzoek de anesthesioloog u een aantal weken voor de operatie. Dit is de pre-operatieve screening. 

  Gesprek met de intakeverpleegkundige
  Na het gesprek met de anesthesioloog heeft u aansluitend een gesprek met de intakeverpleegkundige. De verpleegkundige geeft u informatie over de opname in het ziekenhuis.

 2. De operatie

  De operatie

  Voor de operatie zal de plastisch chirurg het operatiepatroon op de borsten tekenen.  

  Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg een deel van uw borstklierweefsel met huid en vormt een kleiner model borst. Ook zal de tepel verplaatst worden (afbeelding 2 links). Meestal wordt ook de tepelhof verkleind, passend bij de nieuwe cupmaat. De tepel wordt altijd naar boven verplaatst, omdat bij grote zware borsten de tepels naar beneden wijzen.

  Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste operatietechnieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst. 

 3. Na de operatie

  Na de operatie

  U wordt wakker op de uitslaapkamer van de operatie-afdeling. De verpleegkundige meet daar regelmatig uw hartslag en bloeddruk en let op eventueel nabloeden van de wond. Als het nodig is, krijgt u medicijnen tegen de pijn en/of misselijkheid.

  Zodra u goed wakker bent en de controles goed zijn, brengen we u terug naar de verpleegafdeling. Als u niet misselijk bent, mag u weer eten en drinken. U hoort van de verpleegkundige wanneer het infuus verwijderd mag worden.

  Voordat u naar huis gaat, krijgt u een injectie met een bloedverdunnend medicijn. Dit is om trombose te voorkomen.

  Controle
  Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. We verwisselen dan de hechtpleisters en beoordelen de wond. De hechtingen zijn niet altijd allemaal oplosbaar of er zijn knoopjes zichtbaar buiten de huid. Deze kunnen we dan ook verwijderen.

 4. Folder

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de dag van de opname, wat er thuis van u verwacht wordt en wanneer u een arts moet waarschuwen. 

 5. Afspraak

  Maak een afspraak

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de cosmetisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen. Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieBorstverkleining
Naar boven