Zorgpad

Afstaande oren

Afstaande oren zijn in de volksmond beter bekend als flaporen. Deze veelvoorkomende afwijking heeft geen invloed op het gehoor. Afstaande oren kunnen echter wel - al vanaf jonge leeftijd - psychische en sociale problemen tot gevolg hebben. Gelukkig kunnen afstaande oren tegenwoordig makkelijk gecorrigeerd worden.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieAfstaande oren
 1. Voorbereiding

  Voorbereiding op de operatie

  Het is belangrijk dat u voor uw operatie een haarband koopt. Deze is nodig om de oren te beschermen, nadat het verband verwijderd is. Wij adviseren u om deze haarband voor de operatie te kopen, zodat u deze nog kunt passen. Na de operatie heeft u namelijk verband om uw oren. 

  Voorafgaand aan de operatie laat u een foto maken bij de medisch fotograaf. Dit is nodig om de uitgangssituatie vast te leggen. Hiervoor maakt de polikliniekassistente een afspraak voor u of u doet dit zelf. Ongeveer een halfjaar na de ingreep kunt u een foto laten maken van het eindresultaat. 

 2. De operatie

  De operatie

  De verdoving
  Het rechtzetten van flaporen kan onder plaatselijke verdoving of onder narcose worden uitgevoerd. Dit hangt af van uw leeftijd en/of voorkeur. De plastisch chirurg bespreekt dit vooraf met u.

  • Als de operatie poliklinisch onder plaatselijke verdoving wordt gedaan, verblijft u minimaal twee uur op onze polikliniek.
  • Als u onder narcose wordt geopereerd, wordt u een aantal uren opgenomen in het ziekenhuis. U mag dezelfde dag weer naar huis. U krijgt voor uw operatie wel een gesprek met de anesthesioloog en intakeverpleegkundige. 

  De operatie
  Bij de operatie wordt een snede aan de achterkant van uw oor gemaakt. Het kraakbenige skelet van het oor wordt opnieuw in model gebracht en eventueel met een blijvende hechting vast gezet. Het stukje huid dat aan de achterkant van uw oor overblijft, wordt verwijderd.

 3. Na de operatie

  Na de operatie

  Na de operatie krijgt u een strak verband om uw hoofd, de zogeheten tulband. Dit verband moet gemiddeld een week blijven zitten. Als het verband niet goed blijft zitten, dient u contact op te nemen met het ziekenhuis. Als u pijn heeft, mag u pijnstillers innemen zoals paracetamol. Daarnaast mag u uw haar pas wassen als het verband weer verwijderd is. 

  Nacontrole
  De week na uw operatie komt u voor controle terug bij de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie. Zij verwijdert het verband, controleert de wond en verwijdert zo nodig de hechtingen.

  De haarband
  De haarband die u voor de operatie heeft gekocht, neemt u mee naar uw afspraak met de verpleegkundige. Zodra het verband is verwijderd, wordt de haarband omgedaan om uw oren te beschermen. De plastisch chirurg spreekt met u af hoe lang u de haarband moet dragen. 

   

 4. Mogelijkheden

  Mogelijkheden en verwachtingen

  Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, dan is het belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfectie.

  Door de stugheid van het kraakbeen heeft het oor soms de neiging om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat uw oren geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit worden gegarandeerd.

 5. Folder

  Lees ook de folder!

  De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de risico's en complicaties, vergoedingen en wanneer u een arts kunt raadplegen. 

 6. Afspraak

  Afspraak maken

  Er is altijd een persoonlijk gesprek met de cosmetisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.
  Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPlastische chirurgieAfstaande oren
Naar boven