- HomepageOncologie
- Het behandelteam
- Informatie per kankersoort
- Behandelingen
- Voorlichtingsvideo's
- Dagbehandeling
- Verpleegafdeling
- AYA-zorg
- Ondersteunings- en begeleidings- mogelijkheden
- Revalidatie
- Infopunt, voor leven met en na kanker
- Uw dossier inzien?
- Wachttijden
- Oncologie en COVID-19
- Folders
- Handige links
- Presentaties van vorige lezingen
De dag van de kuur
Op de dag dat u de chemokuur krijgt, meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling dagbehandeling (F3) Neem als het kan iemand met u mee. Een chemokuur kan enkele uren duren en dan is het fijn als u wat aanspraak heeft.
Wegwijs op de afdeling
De eerste keer dat u komt, maakt de oncologieverpleegkundige u wegwijs op de afdeling. Ze laat u zien waar u koffie, thee, limonade en wat te eten kunt pakken. Ook zijn er tijdschriften, (bord) spelletjes en is er een gratis wifi-verbinding zodat u de tijd op een zo'n aangenaam mogelijke manier door kunt komen.
U kunt zelf kiezen waar u tijdens de behandeling wilt zitten. Meestal zit u tijdens de kuur op een comfortabele ligstoel. Er zijn ook bedden beschikbaar. De stoelen staan in een open ruimte. U zit dus met meerdere patiënten in dezelfde ruimte. Er zijn ook enkele aparte kamertjes beschikbaar, als er meer privacy nodig is.
De kuur
U krijgt de chemokuur via een infuus. De oncologieverpleegkundige gaat u daarom eerst 'aanprikken'. Ze zoekt een goed bloedvat op uw hand of arm en schuift daar een hol naaldje in dat vervolgens op een dun slangetje wordt aangesloten. Dit kan even gevoelig zijn. Naast uw stoel of bed staat een infuuspaal met een aantal zakken waarin de chemokuur zit. Dit is een rode of doorzichtige vloeistof. Vaak hangt er een extra zak waarin water zit. Hiermee worden uw bloedvaten 'doorgespoeld'. Daarna zet ze het infuus open. De vloeistof druppelt nu via het slangetje langzaam in uw bloedvat.
Hoofdhuidkoeling
Hoofdhuidkoeling wordt gedaan om haarverlies te voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een kap op die uw hoofdhuid heel koud maakt (-6 graden). Het idee is dat de bloedvaten die de haarzakjes bereiken hierdoor vernauwen zodat er minder chemo bij de haarzakjes kan komen. Hoofdhuidkoeling is geen garantie dat u niet kaal wordt. De meeste patiënten verliezen ook bij hoofdhuidkoeling veel haar. Het resultaat is echter bij iedereen verschillend.
Hoofdhuidkoeling werkt niet bij alle soorten chemotherapie. Of het bij uw behandeling kan worden toegepast kunt u navragen bij de oncologieverpleegkundige.
Als u kiest voor hoofdhuidkoeling zal de oncologieverpleegkundige u eerst hierop aansluiten. Ze maakt uw haar nat, daarna krijgt u een soort badmuts op waaraan een slang is verbonden die straks voor de koeling gaat zorgen. Daarna zet ze de 'badmuts' met een rekverband stevig op uw hoofd vast. Afhankelijk van de kuursoort moet u een half uur tot een uur 'voorkoelen' en 'nakoelen'.
Wat merkt u van de behandeling?
Meestal merkt u niet meteen iets. Het kan zijn dat het wat branderig aanvoelt in het bloedvat in uw arm. De meeste mensen krijgen pas later thuis last van de bijwerkingen. Het is belangrijk dat u veel drinkt tijdens en na de kuur om uw nieren zo goed mogelijk door te spoelen. Daarom krijgt u ook via het infuus extra vocht toegediend.
Sommige kuren tasten het mondslijmvlies aan. Om dit te beperken kunt u uw tong, tandvlees en binnenkant van uw wangen te koelen met ijs. De bloedvaatjes knijpen daardoor samen waardoor de chemo minder goed op deze plekken kan komen. Tijdens sommige kuren krijgt u daarom een waterijsje.
Weer naar huis
Na één tot enkele uren (de duur is afhankelijk van de kuur en of u hoofdhuidkoeling heeft) bent u klaar. De oncologieverpleegkundige koppelt het infuus los. Hierna kunt u naar huis.
Zorg dat u de eerste dagen na de chemokuur geen zware inspanningen hoeft te verrichten. Het kan zijn dat u weinig tot geen last heeft van bijwerkingen, maar veel mensen zijn toch wel erg moe en beetje misselijk. Het is dan fijn als u gewoon lekker thuis kunt zijn en er mensen in de buurt zijn die u kunnen helpen als dat nodig is.