Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

Stapedotomie

Wat is stapedotomie?
Stapedotomie is een operatie waarbij de slechthorendheid die wordt veroorzaakt door otosclerose wordt verholpen. Otosclerose is een ziekte waarbij één van de gehoorbeentjes (de stijgbeugel) langzaam vast groeit door te veel botgroei. Doordat de stijgbeugel dan niet meer goed kan bewegen wordt geluid minder efficiënt door gegeven aan het gehoor orgaan en ontstaat slechthorendheid.

Wat gebeurt er tijdens een stapedotomie?
Tijdens de operatie wordt er geopereerd via de gehoorgang. Het trommelvlies wordt om geklapt en daarna kan de KNO-arts met behulp van een microscoop de gehoorbeentjes bekijken. Het contact tussen het aambeeld en de stijgbeugel wordt verbroken en de bovenbouw van de stijgbeugel wordt verwijderd. Hierna wordt met een boortje een klein gaatje in de voetplaat van de stijgbeugel geboord. In dit gaat wordt vervolgens een gehoor prothese geplaatst, welke ook aan het aambeeld wordt bevestigd.
Patiënten zijn vaak kortdurend duizelig na een dergelijke operatie. Meestal blijven de patiënten één en soms meerdere nachten opgenomen.
Zie ook de website van de Nederlandse KNO vereniging: KNO | Otosclerose

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in