Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

BAHA

Wat is een BAHA?
Een BAHA is een hoortoestel dat op een schroef geklikt wordt. Deze schroef zit verankerd in het bot. Momenteel wordt een nieuw bevestigingssysteem getest waarbij de schroef wordt vervangen door een magneet.

BAHA staat voor 'Bone Anchored Hearing Aid', in het Nederlands 'een in het bot verankerd hoortoestel'. De BAHA is een systeem dat bestaat uit een titanium schroef die in de schedel vast zit, een opbouw die zichtbaar is en een hoortoestel. Deze schroef wordt met behulp van een kleine operatie in de schedel vast gemaakt. De patiënten kunnen dezelfde dag weer naar huis. Wel moet de schroef enkele maanden vast groeien voordat het toestel gedragen mag worden.

Hoe werkt de BAHA?
Normaal gezien gaat geluid via de gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes naar het gehoor orgaan. Met behulp van de BAHA wordt geluid via de schroef aan de schedel doorgegeven en daarna aan de gehoor organen. De gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes zijn hiervoor dus niet nodig.

Voor wie is de BAHA?
De BAHA is een hoortoestel dat geschikt is voor mensen die gewone hoortoestellen niet kunnen dragen. Mensen die vaak oorontstekingen hebben bij het dragen van hoortoestellen kunnen dus geschikt zijn voor een BAHA, maar bijvoorbeeld ook mensen die geen gewone gehoorgang hebben. Ook mensen die aan één oor doof zijn, kunnen soms veel baat hebben van een BAHA.
Meer informatie over het plaatsen van een BAHA vindt u op de website van de Nederlandse vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in