Corona: bekijk onze maatregelen

Endocrinologie (hormoon- en stofwisselingsaandoeningen, o.a. diabetes mellitus en schildklieraandoeningen)

Olpadronate (Drs. R.J.M. van Leendert)
De Olpadronate-studie is een wetenschappelijke onderzoek waarin wordt onderzocht wat de werkzaamheid, veiligheid en verdraagbaarheid van 20 mg en 40 mg intraveneus gegeven IG-8801 is bij personen die lijden aan chronische lage rugpijn.

Deelname

Deelname aan dit onderzoek is niet meer mogelijk.

Achtergrond
Tot op heden zijn er weinig blijvend effectieve behandelingen voor chronische lage rugpijn. De traditionele behandelingen die bestaan uit pijnstillers, fysiotherapie en psychische ondersteuning hebben helaas tot resultaat dat in 75% van alle gevallen de klachten binnen 1 jaar terugkomen. Het doel van het onderzoek is om de werkzaamheid van IG8801 te beoordelen bij chronisch (langer dan12 weken aanwezig) lage rugpijn.

Onderzoeksmedicatie
Het middel dat wordt onderzocht is IG880, oftewel olpadronaat, een zogenaamd bisfosfonaat. Bisfosfonaten zijn geneesmiddelen die al langere tijd gebruikt worden ter behandeling van botziekten. Recent is een kleine studie gerapporteerd met pamidronaat (een ander bisfosfonaat) in chronische lage rugpijn waarbij een klinisch en statistisch significante afname van de pijn werd aangetoond. Er wordt nu, in deze studie, voor olpadronaat gekozen, omdat olpadronaat vergeleken met pamidronaat minstens zo effectief is en minder bijwerkingen geeft.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenInterne GeneeskundeWetenschappelijk onderzoekLopende onderzoekenEndocrinologie (hormonen en stofwisseling)
Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in