Expertisecentrum retroperitoneale fibrose

heet u welkom bij het Albert Schweitzer ziekenhuis

Expertisecentrum retroperitoneale fibrose

In het Expertisecentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis worden patiënten met (mogelijke) RPF onderzocht en behandeld. Retroperitoneale fibrose (RPF) is een zeldzame ziekte, waar nog weinig over bekend is. Op de één miljoen inwoners krijgen ongeveer dertien mensen per jaar RPF. In ons ziekenhuis staat een deskundig team klaar om de juiste diagnose te stellen en u te helpen. Het expertisecentrum is tevens opgenomen in het STZ zorgregister. 

Lees verder

Waarom u moet kiezen voor ons expertisecentrum?

Behandelteam

In het expertisecentrum werken de internist-nefroloog, uroloog, radioloog, patholoog en soms een vaatchirurg  intensief samen. Hierdoor kunnen wij de best passende zorg leveren voor onze patiënten. In onze manier van werken leggen we de nadruk op: het stellen van een diagnose, het voorlichten over mogelijke behandelingen met medicijnen (met de bijbehorende voors en tegens) en het bespreken van een eventuele urinedrainage. 
 

Behandelteam

MijnASz, uw persoonlijke ziekenhuisomgeving

Als patiënt van het Albert Schweitzer ziekenhuis kunt u een aantal zaken snel en handig zelf regelen via MijnASz, uw persoonlijke ziekenhuisomgeving. U kunt hier zelf delen van uw medisch dossier inzien, bloed- en andere uitslagen bekijken en de brieven lezen die de medisch specialist aan uw huisarts stuurt. 

Klik hier om naar de website van MIjnASz te gaan.

Uitgelicht

Erkenning Expertisecentrum RPF

Erkenning Expertisecentrum RPF

Het expertisecentrum is het enige nationaal en Europees erkende RPF-expertisecentrum in Nederland. Vanuit heel Nederland en België bezoeken patiënten het Expertisecentrum. Ook internisten uit andere ziekenhuizen vragen het centrum om advies voor hun RPF-patiënten.

Het Expertisecentrum is in 2011 erkend door de Stichting Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ). Daarnaast is het centrum in 2015 erkend als Nationaal Expertisecentrum door het Ministerie van VWS. Dit is gebeurd op grond van Europese criteria (EUCERD). Daarmee is het centrum ook Europees erkend. In december 2018 is het Expertisecentrum erkend als STZ topklinische functie. Dit houdt in dat het centrum is opgenomen in een overzicht van hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg binnen STZ-ziekenhuizen. Dit overzicht heet het STZ Topklinisch Zorgregister.

Een boek over RPF

Een boek over RPF

Internist-nefroloog E.F.H. van Bommel heeft een Engelstalig wetenschappelijk boek geschreven over RPF. Het boek ‘Retroperitoneal fibrosis’ (ISBN 978-90-820240-0-5) is de samenvoeging en bewerking van eerdere, internationale publicaties over retroperitoneale fibrose (RPF) door dr. van Bommel en zijn onderzoeksgroep. Dit boek biedt handvatten aan artsen die minder vaak met patiënten met deze aandoening te maken krijgen.

Artsen kunnen een gratis exemplaar (zolang de voorraad strekt) aanvragen door een e-mail te sturen naar rpf@asz.nl.

Naar boven