Corona: bekijk onze maatregelen

Vasculaire geneeskunde (aandoeningen aan bloedvaten, o.a. cholesterol)

Strength (Drs. R.J.M. van Leendert/ Dr. S.C.C. Hartong)
De STRENGTH-studie is een wetenschappelijke onderzoek waarin wordt onderzocht of het onderzoeksmiddel EpaNova samen met een statinetherapie (cholesterolverlagende medicatie) het risico verlaagt op een hartaanval of beroerte bij patiënten met blijvende hoge triglyceriden-waarden in hun bloed.

Deelname

Deelname aan dit onderzoek is niet meer mogelijk.

Achtergrond
Uit onderzoeken blijkt dat regelmatige inname van omega-3-vetzuren (aanwezig in visolie) goed is voor hart- en bloedvaten. Visoliecapsules verlagen de hoeveelheid triglycerides (slechte vetten) in het bloed. In dit onderzoek wordt bestudeerd of inname van visoliecapsules bovenop het gebruik van een statine (cholesterolverlager) complicaties van hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct zal verminderen.

Onderzoeksmedicatie
In dit onderzoek wordt een nieuw geneesmiddel EpaNova (visoliecapsule) onderzocht. De werking van EpaNova wordt vergeleken met die van een placebo. Dit is een ‘nep’middel dat eruit ziet als een visoliecapsule maar waarin geen enkele werkzame stof zit *.

Prominent (Drs. R.J.M. van Leendert/ Dr. S.C.C. Hartong)
De PROMINENT-studie is een wetenschappelijke onderzoek waarin wordt onderzocht of het nieuwe onderzoeksmedicijn pemafibrate (K-877) het risico vermindert op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte, bij volwassenen met diabetes mellitus type 2.

Deelname

U komt in aanmerking voor deelname wanneer:

  • U diabetes mellitus type 2 heeft
  • U een verhoogd triglyceriden gehalte in het bloed heeft
  • U een laag HDL-C gehalte heeft
  • U een cholesterolverlager gebruikt


Achtergrond
We weten dat patiënten met diabetes mellitus type 2 een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Dit kan mede worden veroorzaakt door een verhoogde concentratie triglyceriden (in uw bloed circulerende vetten) en een lage concentratie HDL-C ('goed cholesterol') in het bloed. Vandaar dat het belangrijk is de concentraties van vetten in uw bloed te verbeteren.

Onderzoeksmedicatie
K-877 (pemafibrate) is een medicijn voor de behandeling van een afwijkende cholesterolspiegel (een hoge concentratie triglyceriden en/of een lage concentratie HDL-C). Het zou moeten helpen bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes (cardiovasculaire voorvallen) door de concentraties van vetten in uw bloed te verbeteren. De werking van pemafibrate wordt vergeleken met die van een placebo. Dit is een ‘nep’middel dat eruit ziet als een medicijn maar waarin geen enkele werkzame stof zit.*

Clear Outcomes (Drs. R.J.M. van Leendert/ Dr. S.C.C. Hartong)
De CLEAR-OUTCOMES-studie is een wetenschappelijke onderzoek waarin wordt onderzocht of het nieuwe onderzoekmedicijn bempedoïne zuur (ETC-1002) het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte vermindert, bij volwassenen die complicaties hebben die samenhangen met het gebruik van statinen. Statinen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.

Deelname
U komt in aanmerking voor deelname wanneer:

  • U geen statines kunt verdragen (min. 2 verschillende statinen)
  • U een verhoogd LDL-C gehalte in het bloed heeft (>2.6 mmol/l)
  • U een voorgeschiedenis heeft van hart- en vaatziekten OF een verhoogd risico hierop, en/of Diabetes Type I en II (indien man >60 jaar en vrouw >65 jaar) heeft.


Achtergrond

Statines (cholesterolverlagers) kunnen soms vervelende bijwerkingen geven. We zijn daarom op zoek naar cholesterolverlagende middelen die deze bijwerkingen niet of minder geven. Uit eerder onderzoeken is al gebleken dat bempedoïne zuurhelpt om het LDL-C in het lichaam te verlagen. LDL-C wordt vaak 'slecht cholesterol' genoemd. Een teveel aan LDL-C in het lichaam verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Door het verlagen van de LDL-C-gehaltes in het lichaam kan het risico op complicaties van hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte, afnemen.

Onderzoeksmedicatie
Bempedoïne zuur (ETC-1002) is een 'experimenteel geneesmiddel'. Dit betekent dat het niet is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of een andere regelgevende instantie of autoriteit op het gebied van gezondheidszorg in de wereld. Het is alleen beschikbaar in wetenschappelijke onderzoeken zoals dit. De werking van bempedoïne zuur wordt vergeleken met die van een placebo. Dit is een ‘nep’middel dat eruit ziet als een medicijn maar waarin geen enkele werkzame stof zit.* 

Orion-3 (Drs. R.J.M. van Leendert)
De Orion-3 studie is een wetenschappelijke onderzoek naar van het effect van langdurige dosering van inclisiran en evolocumab gegeven als subcutane injecties aan proefpersonen met een hoog cardiovasculair risico en verhoogd LDL-C (ORION-3).

Deelname
Deelname aan dit onderzoek is niet meer mogelijk.

Achtergrond
Het doel van dit onderzoek (ORION-3 of MDCO-PCS-16-01), is na te gaan wat er gebeurt met LDL-C spiegels wanneer inclisiran om de 180 dagen gegeven wordt voor een langere periode. We zullen het effect van inclisiran ook vergelijken met dat van het andere medicijn (een actief vergelijkend middel of ´comparator´ genoemd) welke al goedgekeurd is voor behandeling van mensen met dezelfde aandoening als u.

Samenvattend, het doel van dit onderzoek is om:

  • De effecten na te gaan (goed en slecht) die inclisiran op de cholesterolspiegels heeft wanneer het voor een langere tijd wordt gegeven;
  • De effecten van inclisiran te vergelijken met evolocumab (voor de mensen die eerst evolocumab krijgen en vervolgens inclisiran); 
  • Na te gaan wat patienten vinden van de behandeling met inclisiran en evolocumab (voor de mensen die eerst evolocumab krijgen en vervolgens inclisiran).


Onderzoeksmedicatie
Het onderzoeksmedicijn inclisiran is bedoeld voor behandeling van patiënten met atherosclerotische hartziekte. Daarnaast is het bedoeld voor de behandeling van mensen met een risico op het krijgen van atherosclerotische hartziekte, ofwel omdat de ziekte voorkomt in de familiegeschiedenis of omdat zij een andere ziekte zoals diabetes hebben. 

Het vergelijkend medicijn evolocumab (REPATHA™), is een monoklonaal antilichaam (een type gespecialiseerd eiwit dat gemaakt is om zich te binden aan een specifieke stof in het lichaam). Evolocumab bindt zich aan het eiwit PCSK9 wat het vermogen van de lever cholesterol op te nemen beïnvloedt. Door zich te binden aan PCSK9, verhoogt het medicijn de hoeveelheid cholesterol dat de lever binnen gaat. Hierdoor vermindert de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Dit medicijn is al goedgekeurd voor het behandelen van hoge spiegels ´slecht cholesterol´.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in