Corona: bekijk onze maatregelen

Nefrologie (nierziekten)

Fidelio/ Figaro (Drs. R.J.M. van Leendert/ Dr. P.J.H. Smak Gregoor)
De FIDELIO/ FIGARO studie is een wetenschappelijke onderzoek waarin wordt onderzocht of het nieuwe geneesmiddel Finerenone, leidt tot een afname van de hoeveelheid eiwitten die ‘weglekken’ in de urine bij patiënten met diabetes mellitus type II en diabetische nefropathie.

Deelname

U komt in aanmerking voor deelname wanneer:

  • U diabetes mellitus type 2 heeft
  • U diabetische nefropathie heeft
  • U nierfunctieverlies met eiwitverlies in de urine heeft, OF:
  • U een sterk verminderde nierfunctie heeft (maar nog geen dialyse nodig)


Achtergrond

Diabetische nefropathie is een aandoening die voor kan komen bij patiënten met diabetes mellitus. Diabetische nefropathie is een algemene term en betekent dat de nieren niet meer optimaal functioneren. Een diabetische nefropathie ontwikkelt zich meestal bij patiënten die langer dan 10 jaar diabetes hebben. De nieren filteren afvalstoffen uit het lichaam en water uit het bloed om urine te maken. Door onder andere, een hoge bloedsuikerspiegel, kunnen beschadigingen optreden in de kleine bloedvaten en in de nieren waardoor deze minder goed kunnen filteren. Hierdoor “lekken” waardevolle eiwitten weg in de urine. Als gevolg hiervan gaan waardevolle eiwitten verloren in de urine. Eiwit verlies via de urine is een risico factor voor het ontstaan van hart en vaatziekten.

Over een periode van jaren kan een diabetische nefropathie zich ontwikkelen tot het eindstadium van nierfalen, ook chronische nierinsufficiëntie genoemd, dit is alleen te behandelen is met dialyse of niertransplantatie. Zonder diagnose of behandeling kan dit resulteren in levensbedreigende situaties. Patiënten met diabetische nefropathie hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Vandaar dat het van belang is dat de hoeveelheid eiwitten die ‘weglekken’ in de urine beperkt blijven.

Onderzoeksmedicatie

Deze studie onderzoekt het nieuwe medicijn Finerenone, Finerenone is een geneesmiddel dat nog in ontwikkeling is en nog niet is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Het is nog niet op de markt verkrijgbaar. Finerenone blokkeert de effecten van het hormoon aldosteron. Dit is een hormoon dat verergering van uw diabetische nefropathie, maar ook hart- en vaatziekten, veroorzaakt bij patiënten met diabetes mellitus type 2.
In dit onderzoek kijken we of finerenone, in combinatie met uw standaard behandeling, u beter beschermt tegen het verergeren van uw diabetische nefropathie maar ook tegen een eerste (of terugkerend) aandoening aan hart- en vaten.
De werking van finerenone wordt vergeleken met die van een placebo. Dit is een ‘nep’middel dat er uit ziet als een medicijn maar waarin geen enkele werkzame stof zit*.

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in