- HomepageDiabetescentrum voor volwassenen
- Praktische informatie
- Het behandelteam
- Diabetes en COVID-19
- Wat is diabetes?
- Wat doet het Diabetescentrum?
- Diabetes type 1
- Diabetes type 2
- Zwangerschapsdiabetes
- Speciale spreekuren
- Pompexpertiseteam
- Uw dossier inzien?
- Download onze app
- Folders
- Handige links
- Handige software
Zwangerschapsdiabetes
Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap diabetes krijgen. Het is een tijdelijke vorm van diabetes die meteen na de zwangerschap weer verdwijnt. Het wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd.
Groepsvoorlichting voor zwangeren met diabetes
We hebben voor u de belangrijkste informatie uit de groepsvoorlichting op film gezet. Klik op een van de onderwerpen hieronder om de films te bekijken:
Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline (= het hormoon dat de bloedsuiker regelt). Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.
Wat merkt de baby ervan?
Via de placenta wordt dan in de buik teveel suiker aan de baby doorgegeven. De baby zet de suiker om in vet. Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn dan ook vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker is.
Mogelijke gevolgen
Uw baby kan te groot en te zwaar worden. Dat kan dan tijdens de bevalling zorgen voor eventuele complicaties. De kans dat u later diabetes type 2 krijgt is 50%.
Behandeling
Als je de diagnose zwangerschapsdiabetes krijgt, is dat flink schrikken. Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen.
De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen. Gelukkig verdwijnt de diabetes vaak direct na de bevalling. Bij de behandeling van zwangerschapsdiabetes is er aandacht voor:
- Het aanpassen van uw voedingspatroon;
- Het dagelijks meten van uw bloedglucosewaarden;
- Zo nodig injecteren van insuline, als het volgen van dieetadviezen niet voldoende blijkt te zijn. Het is belangrijk om tijdens de hele zwangerschap op uw voeding te letten. U krijgt een voedingsadvies van de diëtiste. In onze folder kunt u meer lezen over voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes. Ook bewegen is hierbij belangrijk, juist ook als uw zwanger bent.
De diabetesverpleegkundige leert u hoe u zelf uw bloedglucosegehalte kunt meten en eventueel ook hoe u uzelf insuline toedient.
Gezamenlijk behandelteam
Tijdens de zwangerschap tot na de bevalling werken zorgverleners van verschillende specialismen nauw met elkaar samen. Zij vormen met elkaar een behandelteam:
- Diabetesverpleegkundige
- Diëtist
- Gynaecoloog
- Internist – endocrinoloog
Spreekuren
Op de polikliniek van de locatie Dordwijk organiseren we iedere week op woensdagmiddag een gezamenlijk diabetes zwangerenspreekuur. Afspraken voor dit spreekuur worden gemaakt op verzoek van de internist - endocrinoloog of gynaecoloog.
Zelf meten
Tijdens de zwangerschap moet u vier keer per dag uw bloedsuiker controleren. Dit doet u zelf met een bloedglucosemeter. U geeft dat regelmatig door aan de diabetesverpleegkundige. Soms blijkt dan dat het volgen van het dieet niet voldoende is om uw bloedsuiker omlaag te krijgen. Dan zult u insuline moeten gaan gebruiken.
Als dieet en beweging niet helpt
Dan is de volgende stap een behandeling met insuline en soms ook met tabletten. De internist, gynaecoloog, diabetesverpleegkundige en diëtist begeleiden u daar bij. De verloskundige draagt de zorg dan over aan het ziekenhuis. U krijgt dan een verwijzing naar het gezamenlijk diabetes zwangerenspreekuur.
Voor de zwangerschapscontroles gaat u dan naar het ziekenhuis. Er wordt dan wat vaker een echo gedaan om de groei van de baby goed in de gaten te houden.
Tijdens en na de bevalling
Tijdens de bevalling houden we uw bloedglucosewaarde goed in de gaten. Uw bevalling wordt meestal eerder ingeleid dan de uitgerekende datum. U heeft hierover een gesprek met u behandelend gynaecoloog.
Na de bevalling mag u stoppen met het meten van uw bloedglucose en, indien van toepassing, het toedienen van insuline. Uw baby kan na de bevalling last krijgen van een te laag glucosegehalte in het bloed. Daarom wordt het glucosegehalte bij uw kindje een aantal keer bepaald in het bloed. U moet dus na de bevalling iets langer in het ziekenhuis blijven, de kinderarts bespreekt met u wanneer u naar huis kunt.
Maak eerst een afspraak bij uw huisarts
U moet nu eerst zelf een afspraak maken bij uw huisarts om uw bloedsuiker te laten meten. Wacht hier niet te lang mee. U bent nu gestopt met het dieet, met het zelf meten van de bloedsuiker en met medicijnen (als u die gebruikte). Meestal is de diabetes na de bevalling over maar heel soms ook niet. De test strips die u zelf gebruikt heeft zijn niet zo lang houdbaar. Daarom is het belangrijk dat de huisarts uw bloed controleert.
U heeft meer risico op diabetes type 2, dit kunt u zelf doen
Door de zwangerschapsdiabetes is de kans nu groter dat u ‘diabetes type 2’ krijgt. Dat wordt ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Maar u kunt het ook krijgen als u nog lang niet oud bent. Als u genoeg beweegt en ervoor zorgt dat uw gewicht gezond blijft is dit risico kleiner. Als u dat moeilijk vindt, vraag dan uw huisarts om advies.
Ga ieder jaar voor controle naar de huisarts
In het begin is er vaak niets te merken van suikerziekte. Maar er kan toch schade ontstaan in uw lichaam. Daarom moet u ieder jaar naar uw huisarts om uw bloedsuiker te laten controleren. U moet daar zelf een afspraak voor maken.
Weer zwanger worden? Dit moet u weten
Als u weer zwanger wilt worden dan moet u ook eerst uw bloedsuiker laten controleren door de huisarts. Als uw bloedsuiker in het begin van de zwangerschap te hoog is, dan kan dit schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Er is altijd een kans dat de diabetes terugkomt als u weer zwanger bent. U moet het daarom altijd vertellen tegen de verloskundige of de gynaecoloog bij wie u op controle komt. Begin meteen met gezond eten en let op de koolhydraten.
Uw huisarts heeft ook een brief gekregen waarin staat dat u zwangerschapsdiabetes had. Hij of zij verwacht dat u binnenkort op controle komt. U moet dus zelf de afspraak maken.
Kijk ook in onze app over zwangerschap
We hebben ook een app over zwangerschap. Daarin vind je ook uitgebreide informatie over diabetes. Klik rechtsonder in het scherm op het radartje (instellingen). Dan kies je bovenaan bij 'behandeling' voor 'zwangerschap'. Vervolgens klik je links onderin je scherm op het huisje (home). Je bent dan in de app over zwangerschap. Op dezelfde manier kunt u ook weer terug naar deze app met alles over diabetes.