VR-bril kan psychische klachten bij ex-IC-patiënten verminderen

Naast psychische klachten, kunnen patiënten fysieke en cognitieve klachten overhouden na een opname op de IC. Al die verschillende klachten worden samen het Post-Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd.

VR-bril
Vooral het psychische deel heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven van de patiënten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat therapie met Virtual Reality (VR) de psychische klachten kan verminderen. Ex-IC-patiënten kunnen op onze Nazorgpoli IC nu terecht voor deze therapie. Ze worden met een speciale bril virtueel teruggebracht naar onze IC. Ze zien en horen de apparatuur op de IC en krijgen er meteen uitleg bij. Ex-IC-patiënt John Spilt en IC-verpleegkundige Barbara Ripzaad vertellen in onderstaande video meer over de VR-bril.

Onderzoek
Wij doen, samen met 8 andere ziekenhuizen in de regio, mee aan het vervolgonderzoek (HORIZON-IC) naar het definitieve effect van de VR-bril. Daarbij wordt ook gekeken naar wat het beste moment is om de VR-bril in te zetten: snel na ontslag van de IC (binnen twee weken) of tijdens een bezoek aan de Nazorgpoli IC (3 maanden na ontslag van de IC).

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2023AprilVR-bril kan psychische klachten bij ex-IC-patiënten verminderen
Naar boven