Reumatologie

De medewerkers van de afdeling Reumatologie onderzoeken en behandelen mensen met klachten aan botten, gewrichten, spieren en/of de inwendige organen. Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 200 verschillende reumatische ziekten. Deze zijn in te delen in vier groepen:

  1. Artritis (gewrichtsontsteking);
  2. Bindweefsel- of systeemziekten (ontsteking van gewrichten, ogen, bloedvaten en/of interne organen);
  3. Artrose (gevolg van verloren gaan van kraakbeen);
  4. Weke delen-reuma.

Inspiratieavond
Op maandag 11 april heeft er een inspiratieavond plaatsgevonden over reuma. Op deze avond hebben verschillende specialisten een presentatie gegeven over behandelopties, samen beslissen en vermoeidheid. 

De inspiratieavond is opgenomen. Klik hier om deze terug te kijken.

Praktische informatie

Op welke locaties kan ik terecht?

Voor het specialisme Reumatologie kunt u terecht op de locaties Dordwijk, Sliedrecht en Zwijndrecht (polinummer 4). De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar.

Locatie Dordwijk

Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur, telefonisch bereikbaar tot 16.30 uur.

Locatie Sliedrecht

De polikliniek Reumatologie is één keer per zes weken op dinsdag aanwezig in Sliedrecht en heeft dan spreekuur van 9.00 tot 15.00 uur voor controle van patiënten. Nieuwe patiënten uit Sliedrecht en aanliggende woonplaatsen worden voor eerste bezoek gepland op locatie Dordwijk en Zwijndrecht. Indien van toepassing, zal vervolgbehandelingen in Sliedrecht kunnen plaatsvinden.

Locatie Zwijndrecht

Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur, telefonisch bereikbaar tot 16.30 uur.

Hoe maak ik een afspraak?

Uw huisarts kan u verwijzen naar de reumatoloog. Meestal zal de huisarts de verwijsbrief digitaal door sturen naar de polikliniek Reumatologie. U ontvangt binnen tien dagen een uitnodiging voor een afspraak. Als u voorrang krijgt op basis van de informatie in de verwijsbrief, wordt u gebeld.

De reumatologen screenen de verwijsbrief en zullen patiënten, waarvoor dat medisch gezien noodzakelijk is, voorrang geven. Dit heet 'triage'. Door triage kunnen we u een afspraak aanbieden bij de arts met het juiste expertise en/of de kortste wachttijd.

Het eerste consult is gericht op een goede intake en diagnostiek. Dit kan het beste gewaarborgd worden op de locaties Dordwijk en Zwijndrecht.

MijnASz

Als patiënt van het Albert Schweitzer ziekenhuis kunt u een aantal zaken snel en handig zelf regelen. Wilt u bijvoorbeeld uw medisch dossier en uw afspraken inzien of verzetten? Ga dan naar mijnasz.nl.

Uw dossier inzien?

Als patiënt van het Albert Schweitzer ziekenhuis kunt u een aantal zaken snel en handig zelf regelen via MijnASz, uw persoonlijke ziekenhuisomgeving. U kunt hier zelf delen van uw medisch dossier inzien, bloed- en andere uitslagen bekijken en de brieven lezen die de medisch specialist aan uw huisarts stuurt. 

Klik hier om naar de website van MIjnASz te gaan.

Wachttijden

De wachttijd (officieel 'toegangstijd') is de periode tussen uw verwijzing door de huisarts en de eerstvolgende mogelijkheid om bij de specialist op het spreekuur te komen of een onderzoek te ondergaan. Deze wachttijd kan om allerlei redenen variëren: drukte, beschikbaarheid van artsen, de spoedeisendheid van uw klacht en andere factoren zoals recent de coronapandemie. 

Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit publiceren sinds augustus 2021 de wachttijden van alle ziekenhuizen bij elkaar. Dat biedt de mogelijkheid voor patiënten om in één oogopslag de wachttijden van alle ziekenhuizen te vergelijken en eventueel te kiezen voor een ziekenhuis met minder wachttijd. Klik hier om naar dit overzicht te gaan. 

Folders

Wij horen graag wat ú van onze patiëntenfolders vindt. Zijn ze duidelijk of kan het beter? Heeft u belangstelling om een keer mee te doen aan ons testpanel? Meld u dan hier aan

Hieronder vindt u de folders van de afdeling Reumatologie. Door op de titel te klikken opent u het pdf-bestand.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenReumatologie
Naar boven

Contact

Reumatologie is maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (078) 654 12 35.

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in