Pathologisch Anatomisch Laboratorium

Soms is het nodig dat een behandelend arts weefsel bij u weghaalt om dit te laten onderzoeken. Dit kan dan gaan om bijvoorbeeld weefsel uit de huid, zoals een ontsteking of een moedervlek of bijvoorbeeld weefsel dat tijdens een onderzoek (bijvoorbeeld een darmonderzoek of borstonderzoek) of een operatie wordt weggehaald. Vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt het weefsel opgestuurd naar het Pathologisch Anatomisch Laboratorium (PAL).

Eén van de pathologen werkzaam bij het PAL onderzoekt in het laboratorium het weefsel. Er wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor een ziekte en er wordt onderzocht welke ziekte het is. Verder kan de patholoog vaststellen hoe ver het betreffende ziekteproces zich heeft ontwikkeld. Ook kan na een operatie bepaald worden of het zieke weefsel volledig verwijderd is.

De uitslag van het laboratoriumonderzoek is vaak van doorslaggevend belang bij het bepalen van de verdere behandeling. Na het onderzoek door de patholoog wordt de uitslag meestal met de andere medisch specialisten besproken. Samen stellen ze een plan op voor de behandeling. Meer informatie vindt u op de website van het PAL.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenPathologisch Anatomisch Laboratorium
Naar boven