Maag-Darm-Leverchirurgie

De Maag-darm-lever (MDL)chirurg behandelt goedaardige en kwaadaardige aandoeningen van de buikorganen. Denk hierbij aan operaties voor kanker van de maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm en operatieve verwijdering van de galblaas en levertumoren.


Kwaadaardige aandoeningen
Operaties bij maag- darm- en leverkanker zijn complexe ingrepen. Deze operaties mogen maar in een beperkt aantal ziekenhuizen uitgevoerd worden. Het Albert Schweitzer ziekenhuis biedt deze gespecialiseerde zorg en krijgt hiervoor verwijzingen van andere ziekenhuizen in de regio. Elke week overleggen de MDL-chirurgen samen met andere betrokken specialisten. Dit heet het multidisciplinair overleg. Tijdens dit overleg bespreken zij welk behandelplan het beste past bij de patiënt.
Klik hier voor meer informatie over darm- en leverkanker.


Goedaardige aandoeningen en proctologie
Goedaardige aandoeningen zijn bijvoorbeeld een breuk in het middenrif, ontstekingen van de darm en aandoeningen van de anus. Het deelspecialisme dat zich richt op operaties aan de anus wordt ook wel proctologische chirurgie genoemd, zie voor meer informatie de pagina over proctologie.


Overgewicht
Daarnaast behandelen de MDL-chirurgen patiënten met ernstig overgewicht (obesitas). Begeleiding vindt plaats door een toegewijd team en de operatie door een van de gespecialiseerde bariatrische chirurgen.