Corona: bekijk onze maatregelen

Correctie van afstaande oren

Afstaande oren, ook vaak flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn vaak het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet van de oorschelp. De meest voorkomende afwijking is dat de oren te ver van de zijkant van het hoofd afstaan. Met een relatief eenvoudige operatie kunnen afstaande oren worden gecorrigeerd. Dit kan al vanaf een leeftijd van vijf/zes jaar. Naast afstaande oren kan het voorkomen dat de kom van de oorschelp te groot en te diep is, terwijl de rand van het oor wel de goede vorm heeft. In andere gevallen zijn juist de oorlellen te groot of te grof. Ook deze afwijkingen kunnen worden gecorrigeerd middels een chirurgische ingreep.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) plaatselijke verdoving. Via een snede aan de achterzijde van het oor wordt het kraakbeen van uw oor gecorrigeerd. De bovenste vouw van het oor wordt versterkt en het middengedeelte wordt wat naar het hoofd geplaatst met behulp van onoplosbare hechtingen. Soms wordt het kraakbeen aan de voorzijde ingekrast om de spanning op de hechtingen te verminderen. Het litteken ligt verborgen in de natuurlijke plooi achter het oor. 

Nazorg
Na de operatie draagt u voor ongeveer een week een hoofdverband om de stand van de oren te steunen. Daarna draagt u een haarband. De KNO-arts bespreekt met u hoe lang de haarband moet worden gedragen. De oren kunnen nog enkele dagen na de operatie gevoelig zijn. De eerste dagen na verwijderen van het verband kunnen de oorschelpen door het steunende verband iets te dicht tegen het hoofd aanstaan. Dit zal verbeteren na enkele dagen. De huidhechtingen zijn oplosbaar. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Deze operatie wordt door de KNO-arts Bischoff uitgevoerd.Meer informatie vindt u ook in de patiëntenfolder:

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in