Maatregelen en veelgestelde vragen rondom corona. Meer informatie

Kopafbeelding

Oorklachten

Bij de meeste kinderen die klachten hebben van de keelamandelen is er ook een probleem met de oren. In het begin zijn er vaak weinig klachten. Tijdens een verkoudheid is het gehoor van uw kind vaak wat slechter. U merkt hierdoor niet meteen dat er iets aan de hand is. Uw kind kan soms wat minder geconcentreerd zijn. Ook kunt u het gevoel hebben dat uw kind niet wil luisteren. Later blijkt dan vaak dat uw kind niet goed kan horen. Als het gehoorverlies wat langer duurt, kunnen er problemen op school ontstaan. De schoolarts is vaak de eerste die de gehoorstoornis opmerkt.

Het oor bestaat onder andere uit de volgende delen:

  • De uitwendige gehoorgang
  • Het trommelvlies, met daarachter het middenoor en drie gehoorbeentjes. Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keelholte.
  • Het gehoororgaan. Dit ligt in het binnenste van het oor, ook wel slakkenhuis genoemd.

Via de gehoorgang komen geluidstrillingen bij het trommelvlies terecht. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes zorgen ervoor dat de trillingen naar het slakkenhuis gevoerd worden. In dat slakkenhuis worden deze trillingen omgezet in zenuwprikkels. Die zenuwprikkels worden naar de hersenen gevoerd. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat we kunnen horen.

Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius even open en laat wat lucht door. De luchtdruk in het middenoor blijft zo gelijk met de luchtdruk buiten. Soms werkt de buis van Eustachius bij kinderen minder goed. Er ontstaat dan een onderdruk in het middenoor.
Het middenoor is bekleed met een dun laagje slijmvlies. Door de onderdruk gaat dit nu teveel slijm produceren. De holte wordt daardoor langzaam gevuld met vloeistof. Na enige tijd verandert deze vloeistof in dik slijm. Dit dikke slijm remt nu de trilling van het trommelvlies. Het gevolg is dat uw kind minder goed kan horen.

Doorprikken

Als uw kind ook problemen met de oren heeft, dan kan dit opgelost worden door het trommelvlies van één of beide oren door te prikken. Dit gebeurt zo nodig tijdens de operatie waarbij de keelamandelen worden verwijderd. Het trommelvlies wordt met een mesje doorgeprikt.

 


 

Naar boven

Bezoekt u een van onze locaties?

Vul voor uw komst deze vragenlijst in