Zorgpad

Begeleiding

U komt samen met uw kind regelmatig naar 'Diatime' het Diabetescentrum voor kinderen. U volgt daar een speciaal begeleidingsprogramma.

Tijdens 'Diatime' hebben u en uw kind regelmatig gesprekken met de kinderarts, de diabetesverpleegkundige en de diëtist.

 1. Diatime

  De eerste keer bij Diatime

  De eerste keer hebben u en uw kind een afspraak bij de diabetesverpleegkundige. Meldt u zich bij de balie van Diatime. De diabetesverpleegkundige haalt u daar op.

  Tijdens dit gesprek krijgen u en uw kind de eerste noodzakelijke informatie over diabetes en voeding. Ook leren u en uw kind insuline te spuiten.

  In de beginperiode is het meestal nodig dat u nog een paar keer naar Diatime komt.

  U krijgt van de diabetesverpleegkundige, diëtist en kinderarts veel informatie. Ook krijgt u te horen hoe het behandeltraject van uw kind er verder uit komt te zien.

 2. Controles

  Regelmatige controles

  Na de beginperiode komt u samen met uw kind vier keer per jaar op controle. Dit is meestal voldoende. Als blijkt dat er toch een extra afspraak nodig is, wordt deze ingepland.

  Als u op onze polikliniek komt, meldt u zich eerst aan de balie. De polikliniekassistente meet en weegt uw kind. Daarna wacht u even in de wachtkamer totdat u gehaald wordt.


  In de spreekkamer zitten de kinderarts, de diabetesverpleegkundige en de diëtiste. Samen met hen bespreken u en uw kind hoe het de afgelopen maanden is gegaan. Hoe ging het insuline spuiten, zijn er vragen over de voeding of over sport? Hoe voelt uw kind zich lichamelijk?
   

  Ook wordt bekeken of de hoeveelheid insuline die uw kind krijgt nog klopt. Soms is het nodig wat meer of juist wat minder te gebruiken. Om dit goed te kunnen bepalen is het nodig dat u vooraf de bloedsuikerwaardes van uw kind doorstuurt.
   

 3. Onderzoeken

  Onderzoeken

  HBA1c

  Het HBA1c is de gemiddelde bloedsuikerwaarde van de afgelopen drie maanden. Voor elke bezoek aan de kinderarts willen we graag het HBA1c weten. Dit kunnen we aan de balie meten met een speciaal apparaat. Om te kunnen meten, hebben we een druppeltje bloed nodig. Na zes minuten is de uitslag bekend. Het is wel het fijnste om met je eigen prikpen te prikken, dus zorg dat je hem bij je hebt. Wanneer je die niet bij hebt, hebben wij op de poli ook een prikpennetje.
   

  Bloed- en urineonderzoek

  Een keer per jaar wordt er een groot onderzoek gedaan. Dan worden er een aantal buisjes bloed afgenomen bij het laboratorium in het ziekenhuis. Verder is het de bedoeling dat er urine ingeleverd wordt.

 4. Bloedsuikerwaardes

  Bloedsuikerwaardes doorgeven

  Voordat u naar uw controleafspraak gaat, stuurt u eerst de bloedsuikerwaardes van uw kind door via Suikerplein. Zo kunnen de kinderarts, diabetesverpleegkundige en de diëtist alvast zien hoe het met uw kind gaat. 
   

  De bloedsuikerwaardes vult u thuis in in een excelbestand. Het excelbestand vindt u op Suikerplein. Als uw kind een insulinepomp heeft, kunt u de upload versturen via Suikerplein.

Naar boven

Contact

Afspraak maken of verzetten op beide locaties kan door te bellen naar (078) 654 51 39.
Dit kan op maandag, woensdag en donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.