Zorgpad

Gastric Sleeve

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten van een Gastric Sleeve. Lees hier meer informatie in de folder.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenBariatrie (Obesitas)Gastric Sleeve
 1. Afspraken

  Afspraken voor de operatie

  Er zijn een aantal afspraken die u vóór uw operatie kunt verwachten.

  Bloedprikken

  Hiervoor moet u nuchter zijn (zie ook verderop onder het kopje ‘Voorbereiding op uw operatie’). U laat uw bloed prikken zodra u op de wachtlijst voor een operatie bent gezet.

  Groepsvoorlichting

  Tijdens de groepsvoorlichting:

  • Legt de chirurg uit hoe de diverse operaties zullen verlopen.
  • Vertelt de afdelingsverpleegkundige over de gang van zaken op de verpleegafdeling en waar u mee te maken krijgt.
  • Geeft de diëtist informatie over voeding en voedingsgewoonten, zowel voor als na uw operatie. Zij vertelt ook over het voorbereidingsdieet Modifast Intensive®. Verder kunt u eventueel uw vragen over voeding stellen.
  • Levert u een ingevulde vragenlijst en uw eetverslag in.

  Fysiotherapie

  Soms gaat u al vóór uw operatie met de fysiotherapeut oefenen. Dit zijn verschillende ademhalingsoefeningen; zo leert u om na uw operatie een goede ademhaling te hebben.

  Obesitasverpleegkundige

  Tijdens de voorbereiding op uw operatie heeft u nogmaals een gesprek met de obesitasverpleegkundige. Zij weegt u nog een keer. Als u zelf nog vragen heeft, kunt u die aan haar stellen.
  Als u of één van uw ouders, in het verleden trombose of een long-embolie heeft gehad, meet de obesitasverpleegkundige uw benen op voor passende (elastische) anti-trombosekousen. Deze kousen moet u de dag van de operatie thuis aan doen en dan drie weken dag en nacht dragen.
  U krijgt van de obesitasverpleegkundige een recept mee voor een maagbeschermer.
  De obesitasverpleegkundige bespreekt met u de resultaten van het bloedonderzoek.

  Pre-operatieve screening

  Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, heeft u een paar weken voor uw operatie een afspraak met de anesthesioloog. Dit wordt de pre-operatieve screening genoemd.
  Klik hier voor meer informatie over de pre-operatieve screening.

  Psycholoog

  Soms kunnen de chirurg, de obesitasverpleegkundige of diëtist u naar een psycholoog verwijzen, bijvoorbeeld als u een eetstoornis heeft of heeft gehad.

  Wanneer wordt u opgenomen?

  Een medewerker van de afdeling Patiëntenregistratie belt u om de datum en het tijdstip van uw opname af te spreken. Zij vertelt u ook op welke afdeling u wordt opgenomen.

 2. Voorbereiding

  Voorbereiding op uw operatie

  U moet een aantal dingen doen ter voorbereiding op uw operatie.

  Voorbereidingsdieet

  Twee weken vóór uw operatie start u met een dieet in de vorm van Modifast Intensive®. Dit dieet zorgt ervoor dat u afvalt en uw lever kleiner wordt. Daardoor wordt de operatie technisch gezien mogelijk. Als u niet afvalt, kan het zijn dat de operatie niet doorgaat. Meer informatie over het voorbereidingsdieet vindt u hier in de folder.

  Daarnaast start u bijvoorbeeld vooraf alvast met het slikken van vitaminepillen en soms moet u maagbeschermers innemen.

 3. De operatie

  De operatie

  Uw operatie duurt ongeveer twee uur en wordt via een zogeheten kijkoperatie uitgevoerd. Hierbij maakt de chirurg een aantal kleine sneetjes in uw buik.

  Bij een Sleeve operatie verkleint de chirurg uw maag door een groot deel te verwijderen. Het stuk dat wordt verwijderd, is het grote ronde gedeelte aan de linker kant van de maag. Een Sleeve operatie wordt ook wel een Sleeve resectie genoemd, oftewel een uitsnijding. De afbeeldingen hieronder laten de spijsverteringsorganen zien met de maag voor de operatie (afb. 1) en de situatie na de operatie (afb. 2).
   


  Afbeelding 1: De spijsverteringsorganen

  Afbeelding 2: Situatie na de operatie met de verkleinde maag

  Uw maag ‘van rugbybal naar banaan’

  Tijdens de operatie verkleint de chirurg uw maag zeventig procent. Ter vergelijking: uw maag gaat qua grootte en vorm van een rugbybal naar een banaan. Hierdoor kunt u minder eten én krijgt u sneller een verzadigings-gevoel (u ‘zit sneller vol’). Het deel van uw maag dat blijft zitten, kan zo'n 100 tot 150 cc bevatten. Het gedeelte van de maag waardoor het voedsel naar de darm gaat, de pylorus (maagportier), blijft intact. Hierdoor zal na een Sleeve operatie het zogeheten Dumping Syndroom normaal gesproken niet voorkomen. Bij dumping krijgt men last van transpireren, hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn.
  Het deel van de maag dat verwijderd wordt, gaat via een sneetje links onder uw ribbenboog naar buiten. Deze plek kan enkele weken pijnlijk zijn na de operatie.

  Hechtingen

  Bij de kijkoperatie worden oplosbare hechtingen gebruikt. Deze hoeven dus later niet verwijderd te worden.

 4. Na de operatie

  Na de operatie

  Als uw genezing goed verloopt, kunt u tussen de tweede en de vierde dag na uw operatie naar huis.
  De eerste vier weken na uw operatie mag u niet zwaar tillen. Na twee weken mag u fietsen in een lichte versnelling, maar alleen als de wond goed dicht is. Na vier weken kunt u weer aan het werk, in overleg met de Arbo-arts en afhankelijk van het werk dat u doet. U kunt na vier weken ook voorzichtig aan gaan sporten. Overlegt u dit met de obesitasverpleegkundige.

  Voeding na de operatie

  Over voeding na de operatie vindt u hier meer informatie in de folder.

  Controles

  Voordat u naar huis gaat, maken wij een aantal controleafspraken voor u die plaatsvinden tussen de twee en zes weken na uw operatie.
  Ook op de lange termijn zullen regelmatig controles plaatsvinden. Na een Sleeve operatie is vijf jaar controle nodig door de obesitasverpleegkundige en de chirurg. Dit gebeurt op vaste momenten:

  • Na 4 weken na de operatie: controle van uw gewicht.
  • Na 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30 en 36 en 48 en 60 maanden: controle van uw gewicht en van uw bloed. Eén keer per jaar ziet u de chirurg.
  • Na 5 jaar kan uw huisarts de controles (op verzoek van de chirurg) overnemen.
    
 5. Resultaat

  Resultaat

  Welk resultaat kunt u verwachten?

  Meestal geldt: hoe groter het overgewicht, hoe lastiger de operatie. Ook het herstel na de operatie zal moeizamer verlopen als het overgewicht groter is. Door overgewicht kunnen mensen minder makkelijk bewegen en is meestal de conditie minder goed. Dat remt het herstel.

  De verwachting is:

  • Dat u de eerste één tot anderhalf jaar na uw operatie snel afvalt.
  • Daarna blijft u ongeveer gelijk in gewicht.
  • Waarschijnlijk is uw lichaam na twee jaar helemaal gewend aan de nieuwe situatie. U bent dan ook rond uw streefgewicht gekomen.

  We realiseren ons dat dit wellicht moeilijk voor u zal zijn, maar het is erg belangrijk om ook na de eerste twee jaar uw nieuwe levensstijl te blijven volhouden. Anders loopt u het risico om weer in gewicht aan te komen.
   

 6. Nadelen

  Nadelen van de operatie

  Op de korte termijn

  • De werking van sommige medicijnen kan verminderd zijn of niet betrouwbaar.
  • U mag het eerste jaar na uw operatie niet zwanger worden.

  Op de langere termijn

  • Er wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan om tekorten van vitaminen, eiwitten en mineralen vroegtijdig op te sporen. Dit komt echter niet vaak voor na een Gastric Sleeve operatie.
  • Bij snel afvallen komt haaruitval voor. Dit gaat meestal vanzelf over.
    
 7. Complicaties

  Mogelijke complicaties

  Op de korte termijn

  • Zoals bij alle buikoperaties is er een risico op complicaties. Dit risico is groter bij overgewicht. Bekende complicaties zijn: een bloeding, infectie of abces van de operatiewond, trombose, een longembolie of longinfecties, een buikwandbreuk of naadlekkage.
  • Een naadlekkage is een zeer ernstige complicatie, omdat voeding, die door het lek in de darmwand in de buik terechtkomt, een ontsteking van het buikvlies kan veroorzaken. Gelukkig komt deze complicatie slechts zelden voor.

  Op de langere termijn

  Een littekenbreuk is ook mogelijk, waardoor het litteken opzwelt.

  In deze situaties bespreekt de chirurg met u wat hieraan gedaan kan worden.
   

U bent nu hier

HomepageSpecialismenBariatrie (Obesitas)Gastric Sleeve
Naar boven