Speciale Prostaatcheckpoli met korte wachttijd geeft snel uitsluitsel bij verhoogd PSA

14 juni 2024

Patiënten met een vermoeden van prostaatkanker kunnen veel sneller dan voorheen terecht bij de uroloog in de Helene Schweitzer kliniek in Zwijndrecht. Uiterlijk twee weken na de verwijzing door de huisarts heeft de patiënt al een afspraak bij de zogenoemde ‘Prostaatcheckpoli’, om daar ofwel meteen geruststelling te krijgen, ofwel duidelijkheid over de noodzaak van vervolgonderzoek of behandeling. In het eerste jaar van de speciale poli maakten al circa 500 mannen van deze route gebruik.

De doelgroep bestaat uit mannen van 55 tot 75 jaar, zonder noemenswaardige plasklachten, bij wie de huisarts via bloedonderzoek een PSA-waarde heeft gevonden tussen 3 en 10. PSA is een eiwit in het bloed dat door de prostaat wordt gemaakt en een aanwijzing kán zijn voor prostaatkanker. “Het is geen echt betrouwbare maatstaf”, vertelt uroloog René Raaijmakers. “Per persoon kan de PSA-waarde namelijk flink verschillen en dat heeft niet altijd met kanker te maken. Een hogere waarde kan ook het gevolg zijn van een goedaardige vergroting van de prostaat.”

Tijdig vinden
Het laagdrempelige spreekuur is bedoeld om heel snel de patiënten te herkennen bij wie sprake is van een reëel risico op een vorm van prostaatkanker die behandeld moet worden. Dit is een minderheid, die echter wel tijdig gevonden moet worden. Raaijmakers: “Op het speciale spreekuur bepalen we nogmaals de PSA. We doen een urinecheck om een eventuele ontsteking op te sporen, want die kan ook een PSA-verhoging geven. We stellen vragen over onder meer familiaire aanleg. En we verrichten een rectaal toucher en een echo om het volume van de prostaat te meten.”

MRI of biopt
Alle vergaarde informatie wordt ter plekke ingevoerd in de Prostaatwijzer: een digitaal hulpmiddel op basis van grote aantallen screenings bij eerdere patiënten. “De Prostaatwijzer bepaalt vervolgens de noodzaak om een aanvullende MRI-scan te maken of een biopt te nemen, zodat we de gevaarlijke prostaatkankers vinden en kunnen gaan behandelen”, legt Raaijmakers uit. “Patiënten die een niet-agressieve vorm van prostaatkanker blijken te hebben, blijven we volgen. Degenen met een lage kans op prostaatkanker verwijzen we terug naar de huisarts met een volgadvies.”

Snel en efficiënt
De Helene Schweitzer kliniek is een onderdeel van het Albert Schweitzer ziekenhuis op de locatie Zwijndrecht. Hier is veel planbare zorg gebundeld, om patiënten sneller en efficiënter in een gastvrije omgeving te kunnen helpen. Een verwijzing naar de Prostaatcheckpoli verloopt via de huisarts. Op woensdag 20 november houden de urologen van de Helene Schweitzer kliniek een informatieavond over prostaatkanker en het onderzoek. Vanaf circa een maand tevoren is inschrijven hiervoor mogelijk via www.asz.nl/agenda.

Uroloog René Raaijmakers: “Per persoon kan de PSA-waarde flink verschillen en dat heeft niet altijd met kanker te maken.”

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2024JuniSpeciale Prostaatcheckpoli met korte wachttijd geeft snel uitsluitsel bij verhoogd PSA
Naar boven