'Zelf de zorg beter maken geeft een trots gevoel'

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zet vol in op verpleegkundig leiderschap. Dat geeft verpleegkundigen invloed op de kwaliteit, effectiviteit en patiëntgerichtheid van de zorg. 

Voorzitter Mariëtte Grootenboer van de Verpleegkundige AdviesRaad (VAR) steekt haar enthousiasme over verpleegkundig leiderschap niet onder stoelen of banken. Ze gelóóft in deze ontwikkeling, die ook door het management van het ziekenhuis wordt omarmd.  

“Verpleegkundig leiderschap betekent dat verpleegkundigen de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen beroep. In het verleden deden verpleegkundigen vaak wat dokters of leidinggevenden zeiden, terwijl ze heel goed in staat zijn om zelf met verpleegkundige problemen aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld een goede actie bedenken om val-incidenten te verminderen en dan monitoren of het een goede actie was en zo nodig bijsturen.”
 
Leuker werk
Dat maakt het werk interessanter, zegt Mariëtte. “Het is veel leuker om zelf je werk inhoud te geven dan dat iemand anders gaat bedenken hoe jij je werk moet doen. Bovendien zal je resultaten boeken en dat geeft iets om trots op te zijn.”
 
Bewezen effectief
Op elke afdeling is 24 uur per week ingeroosterd om te werken aan kwaliteit. Zo zijn er kwaliteitsgroepen opgericht, waarin verpleegkundigen van diverse afdelingen zich verdiepen in een bepaald thema zoals kwetsbare ouderen, pijn en medicatieveiligheid. Daarin kunnen ze zich laten bijscholen. Hun opgedane kennis delen ze vervolgens weer met collega’s. Op die manier passen de verpleegkundigen bewezen effectieve zorg (evidence based) zoveel mogelijk toe op de werkvloer.
 
Leiderschap tonen
Verpleegkundigen zijn zo steeds beter toegerust op patiënten die in korte tijd steeds complexere zorg nodig hebben. Mariëtte: “Als verpleegkundige gaan we mee in die veranderingen en tonen we leiderschap. Je wilt het natuurlijk niet laten gebeuren dat je beroep verandert, maar dat je zelf niet mee gaat.”

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven