Humor gebruiken... op z’n Linda’s

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. “Het klinkt misschien cliché, maar ik ben daar echt van overtuigd. Humor is zo belangrijk.” vertelt Linda Martens, verkoever verpleegkundige bij ons ziekenhuis. Ook in haar werk gebruikt ze het daarom vaak. “Het is een fijne manier op de spanning bij een patiënt weg te nemen voordat hij of zij geopereerd wordt.”

Dankbaar werk

Linda werkt al 38 jaar bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en haar voorgangers. Verkoever verpleegkundige zou ze eigenlijk maar een jaar gaan doen. “Oorspronkelijk wilde ik als kinderverpleegkundige aan de slag. Maar daar was toen geen werk in te vinden. Op de verkoeverafdeling konden ze wel iemand gebruiken dus stroomde ik daar in. Achteraf past dat veel beter bij me. Het heeft zo moeten zijn. Het technische aspect van de functie ligt me goed. En ik vind het heel dankbaar werk. De tijd die je hebt met patiënten is korter dan bijvoorbeeld op een verpleegafdeling, maar wel intens. Een kort moment waarin je echt verschil kan maken.”

Spanning wegnemen

Binnen het OK-complex werkt Linda met name op de holding, de plek waar mensen wachten op hun operatie. “We doen voorbereidende handelingen bij de patiënt zodat hij of zij klaar is voor de operatie. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een infuus en diverse metingen. Maar net zo belangrijk vind ik het geruststellen van de patiënt. Mensen zijn logischerwijs vaak gespannen als ze bij ons komen. Ik probeer die spanning wat weg te nemen met aandacht en een grapje als de situatie het toe laat.  Dat wordt altijd gewaardeerd.”

Volop afwisseling

Wat er zo leuk is aan verkoeververpleegkundige zijn? “De afwisseling in patiënten. Op de holding heb ik met allerlei patiënten te maken. Van jong tot oud. Van eenvoudige tot complexe operaties. Het ene moment ben je bezig met een oudere patiënt die je voorbereid op een hartoperatie. Het andere moment help je een zwangere die een keizersnede krijgt. Het is heel divers en voor alle patiënten kun je op zo’n moment echt van betekenis zijn. Dat geeft veel voldoening.” Ook het team en haar collega’s zorgen ervoor dat Linda nog steeds iedere dag graag naar haar werk gaat. “Het team is hecht en staat voor elkaar klaar. Soms gebeuren er heftige dingen, dan zijn we er voor elkaar. Het is een fijn gevoel dat je weet dat je op elkaar kunt rekenen.” 

Bruggen slaan

De ervaring die ze door de jaren heen heeft opgedaan deelt ze graag met haar collega’s.  “Ik help de jonge mensen in ons team graag verder. Verpleegkundigen, maar ook artsen in opleiding. Niet alleen hulp bij medische handelingen, maar ook bij de omgang met elkaar. Je hebt elkaar allemaal nodig. Je bent samen een team. Als er eilandjes zijn, sla ik daar dan ook graag een brug tussen. We hebben tenslotte een gezamenlijk doel: de beste zorg voor de patiënt.”

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan als verpleegkundige? We hebben regelmatig vacatures voor deze functie. Bekijk via onderstaande knop de actuele vacatures!

Bekijk hier onze vacatures

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven