Verdieping zoeken… op z’n Valéries

IC-verpleegkundige Valérie is nog lang niet klaar op de IC van het Albert Schweitzer. Ze is namelijk iemand die het naadje van de kous wil weten. Geen ‘ja en amen’ typje. Daarom is zij steeds weer actief op zoek naar verdieping. Op onze IC is zij een graag geziene collega. Begrijpelijk, want Valérie heeft niet alleen veel energie, maar ook een enorme bak kennis en gaat zij vol overgave voor het vernieuwen van de zorg én zichzelf.

Valérie en de IC

De goedlachse Valérie volgde de in-service opleiding tot verpleegkundige en kwam via haar werk op de afdeling Cardiologie en de hartbewaking op Zwijndrecht vrij veel in aanraking met de IC. En dáár ging haar hart wel sneller van kloppen. “Je hebt veel meer apparaten op de IC, het is veel technischer. Pompen, beademing, medicijnen: het is steeds weer alles bijstellen, testen, aanpassen. Veel verantwoordelijkheid. Dat leek me eigenlijk wel heel spannend, om te horen bij de mannen en vrouwen die iemand weer op proberen te lappen en daar alles aan doen.” Het is de hectiek en dynamiek van de acute zorg die haar aanspreekt. Het zélf signaleren en actie ondernemen. Het combineren van de spanning met het uitstralen van rust en controle. En ook de familie meenemen in het hele proces. “Natuurlijk heb je regelmatig met overlijden te maken. Er is veel emotie op de IC. En die mag er ook zijn. Juist wanneer het slecht met iemand gaat, heb je zo’n belangrijke rol. Je moet een berg empathie hebben en denken dat het ook je eigen familie had kunnen zijn.”

Blijven verdiepen

In de zoektocht naar haar wensen en ambities overwoog Valérie het management vak in te groeien. Toch besloot ze – ingegeven door haar oprechte passie voor het vak – de verdieping op de IC te zoeken, ze wilde er helemaal niet weg. Wel wilde ze op een hoger niveau kunnen sparren met collega’s en startte daarom de opleiding tot circulation practitioner. “Ik wil gewoon weten waarom we dingen doen en vind ook dat je goed dingen uit moet kunnen leggen. Ik neem het eigenlijk op voor de patiënt en wil de familie ook goed informeren. Met mijn uitgebreidere kennis kan ik ook anderen, waaronder de intensivisten, prikkelen. Anderen dingen leren. En zo blijf ik ook weer groeien.” Dat verdiepen leverde Valérie op dat zij voor haar gevoel beter gehoord wordt en dingen beter kan verantwoorden. Ze heeft de smaak ook flink te pakken, want haar volgende opleiding wordt het maken van echo’s van hart en longen. 

Voorloper in projecten

“Ik ben op de afdeling denk ik ook wel diegene die overal aan meedoet en -werkt. Een beetje de vooroploper in het introduceren van nieuwe dingen, zoals een koelingsapparaat, het PICCO apparaat (hartmetingen) en de nieuwe arteriële lijnen. Dit hoort ook wel bij de rol van practitioner hoor.” Van het voorleggen van een idee aan de intensivisten en het creëren van draagvlak tot het maken van proefopstellingen en het samenwerken met Inkoop, Valérie doet volop mee. En dat merk je ook echt als je met haar praat. Ze vertelt vol enthousiasme en met een grote lach over hoe ze graag de arts-assistenten bijpraat over het vak, bijscholing verzorgt voor collega’s, meewerkt aan het roosteren en ook leerlingen op sleeptouw neemt. “Ik ben al 27 jaar in dienst hier, maar ik vind het gewoon écht leuk en voel me thuis. De ruimte die ik krijg in het Albert Schweitzer om me steeds te verdiepen vind ik heel fijn. Ik heb nog heel veel plannen en wordt er gewoon blij van om steeds te professionaliseren. Voor de afdeling en voor mezelf. Ik puzzel hier lekker verder! ”

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan als IC-verpleegkundige? We hebben regelmatig vacatures voor deze functie. Bekijk via onderstaande knop de actuele vacatures!

Bekijk hier onze vacatures

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven