Open en eerlijk communiceren… op z’n Nikita’s

Middenin de coronapandemie starten als verpleegkundige in het ziekenhuis? Nikita deed het! Tweeënhalf jaar geleden maakte zij de switch van de thuiszorg naar het ziekenhuis. “Op dit moment volg ik een werken-leren traject om uiteindelijk IC-verpleegkundige te worden. Over een paar maanden rond ik de opleiding af en draai ik volledig mee op de Intensive Care (IC)!”

Belangrijke schakel

“Wat ik zo leuk vind aan de IC? Het werk is heel divers. Je komt met allerlei uiteenlopende ziektebeelden in aanraking. Per patiënt kunnen de verschijnselen en de behandeling erg verschillen waardoor je een brede kennis opdoet. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe het écht zit met de zieke patiënt. Als IC-verpleegkundige heb je zowel te maken met basiszorg als met techniek en ben je betrokken bij de verpleegkundige besluitvorming rondom de patiënt. Daarnaast ben je een belangrijke schakel tussen de patiënt en familie.”

Open en eerlijk communiceren

“Ik vind het belangrijk om, naast het contact met de patiënt, in gesprek te blijven met de familie en hen op de hoogte te houden van de gezondheid van de patiënt. Ik hecht veel waarde aan open en eerlijk communiceren. Dit zie je ook terug in de normen en waarden die ik mijn kinderen bijbreng. Blijven communiceren zodat je met elkaar in verbinding blijft.”

Prettige sfeer

“De IC is ontzettend dynamisch. Elke dag maak je weer iets anders mee. De ene keer ligt een patiënt heel kort op de IC en de andere keer voor een paar weken. Er heerst een warme prettige sfeer binnen het team van de IC. Je kunt alles aan elkaar vragen. Als ik ergens aan twijfel, is overleg altijd mogelijk. Zo blijf je van elkaar leren. Dit alles maakt dat ik altijd met veel energie naar huis ga. Ik zit zeker op mijn plek!”

Blijven ontwikkelen

“Ik vind het ASz een goede werkgever. Er wordt geluisterd naar de behoeftes van verpleegkundigen. Er is altijd ruimte om meer te leren, opleidingen te volgen en symposia bij te wonen. Ik vind het fijn dat er veel mogelijkheden zijn om mezelf binnen en buiten het ziekenhuis te ontwikkelen. Ik ben er heilig van overtuigd dat je als verpleegkundige nooit bent uitgeleerd!”

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven