Dromen najagen... op z’n Jolanda’s

Al van jongs af aan was het Jolanda’s droom om verpleegkundige te worden. Door een andere opleidingsachtergrond – ze had geen wiskunde in haar vakkenpakket - kon zij na de middelbare school niet beginnen aan de opleiding tot verpleegkundige. Na 16 jaar met veel plezier als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, kwam Jolanda’s meisjesdroom toch weer oppoppen. Via een verkorte mbo 4-opleiding schoolde zij zich om tot verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Na een jaar gediplomeerd te zijn en met wat snuffelstages rijker, startte Jolanda met haar opleiding tot IC-verpleegkundige.

Van flexmedewerker naar vaste aanstelling

“Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als IC-verpleegkundige, verhuisden ik en mijn toenmalige man naar het mooie Portugal om onze eigen onderneming op te zetten in EHBO- en reanimatiecursussen. Dit pakte helaas niet zo uit als gehoopt en na anderhalf jaar zijn we weer teruggegaan naar Nederland. Hier ben ik eerst begonnen als flexmedewerker in het ASz. Door het grote aanbod aan werk, werkte ik al snel fulltime als verpleegkundige op de IC-afdeling. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik uiteindelijk een vaste aanstelling kreeg.”

Onvoorspelbaarheid

“De onvoorspelbaarheid van het pas weten welke patiënt je gaat behandelen als je aan het bed staat, vind ik een van de leukste aspecten van mijn functie. Om me vervolgens voor de volle 100% in te zetten om het ziekteproces van de patiënt zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik bent constant aan het analyseren en bijsturen. Dit doe ik samen met een hecht IC-team. Iedereen heeft dezelfde drive om iedere dag weer de beste zorg voor de patiënt te leveren. Het is ontzettend mooi om onderdeel te zijn van zo’n gedreven team en het verschil te kunnen maken voor patiënten!”

Nazorg is belangrijk

Naast patiëntenzorg ondersteunt Jolanda ook bij nabestaandengesprekken en de nazorg van patiënten die op de IC hebben gelegen. “Het merendeel van de patiënten ervaart de IC als een traumatische gebeurtenis. Een paar maanden nadat de patiënt ontslagen is uit het ziekenhuis, zien we hem of haar graag terug op de nazorgpoli. We peilen hoe het geestelijk en lichamelijk herstel verloopt. Indien nodig kunnen we de patiënt doorverwijzen voor ondersteuning hierbij.”

“Wat mij het meest aanspreekt aan het werken in het ASz is de gemoedelijke sfeer. Iedereen heeft echt oog voor elkaar. Toen ik hier begon, kwam ik in een warm bad terecht en had ik gelijk leuk contact met collega’s. Dit trekt mij enorm aan. Ik ben zelf een sociaal dier die graag een babbeltje maakt met anderen. Gelukkig komt dit goed uit want het overgrote deel van mijn functie is basiszorg leveren. Hiertoe behoort ook het praatje met de patiënt en een luisterend oor bieden. Dit is ontzettend belangrijk!”

“Als je stressbestendig bent, oog voor de patiënt hebt en ervan houdt om op het scherpst van de snede je werk te doen, dan is de IC echt wat voor jou! En als je twijfelt dan nodig ik je graag uit om om een dagje met ons mee te lopen en zelf te ervaren of het bij je past. Stuur een mail naar werken@asz.nl en we prikken snel een datum!”

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven