Radiodiagnostisch laborant (MBRT)

“Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken”. Het is een hele mond vol, maar met deze duale hbo-opleiding word je opgeleid tot Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er). De term Radiodiagnostisch laborant heb je misschien vaker gehoord voor dit beroep. De opleiding tot MBB’er past goed bij je als je graag wilt leren en werken tegelijk, een doorzetter bent, je interesse hebt in de werking van het menselijk lichaam én graag jouw technisch inzicht wilt inzetten om mensen beter te maken. 

Je gaat je verdiepen in de wereld van echografie, radiologie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Denk hierbij aan het maken van röntgenafbeeldingen, echo's en computerbeelden van het menselijk lichaam, maar ook aan bestralingsbehandelingen. In de studie leer je onder meer hoe je medische afbeeldingen maakt en verwerkt, de negatieve effecten van straling zo klein mogelijk houdt en patiënten voorlicht en voorbereidt op het onderzoek. Verder leer je bestralingsplannen maken: je bereidt de bestraling voor, voert die uit en legt de gegevens vast. Kenmerkend aan de opleiding (en het beroep) is dat je veel gaat samenwerken. Je hebt intensief contact met collega's, zoals de radioloog, de radiotherapeut en de nucleair geneeskundige. Ook werk je samen binnen de multidisciplinaire teams van het ziekenhuis. Denk aan medewerkers van de spoedeisende hulp, operatiekamer en intensive care.

Wat word je? En waar?

Je wordt opgeleid tot Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er), voorheen werd dit Radiodiagnostisch laborant genoemd. In ons ziekenhuis gebruiken we deze laatste term vooral. Dit werk doe je vooral op een polikliniek Radiologie, een afdeling Radiologie en de Spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Je kan ook aan de slag in gespecialiseerde radiodiagnostische centra. 

Toelatingseisen

Om de opleiding te volgen heb je in ieder geval één van de volgende vooropleidingen:

  • Havo met profiel NT, NG, EM of CM met wiskunde
  • Vwo met profiel NT, NG, EM of CM
  • Mbo-4 diploma

Inhoud van de opleiding

In de 4-jarige opleiding MBRT duaal combineer je theorie met praktijk. Je lost praktijkvraagstukken op die te maken hebben met techniek en gezondheidszorg. Zo bedenk jij straks hoe je met geluidsgolven weefselstructuren kunt herkennen, en ontdek je waarom kanker eigenlijk met straling behandeld kan worden. Ook leer je met patiënten om te gaan. En bestudeer je de verschillende apparaten en onderzoekstechnieken, bijvoorbeeld door:

  • een röntgenfoto te maken van een gebroken been;
  • een bestralingsplan op te stellen voor de behandeling van een patiënt met kanker;
  • de berekening te maken rond een te hard werkende schildklier;
  • een echografisch onderzoek uit te voeren van bloedvaten in de buik;
  • een patiëntonderzoek uit te voeren met behulp van een CT- of MRI-scan.

Skillslab:

Je volgt je colleges en practica in onze moderne praktijklokalen: het Skillslab. Daar oefen je samen met medestudenten jullie vaardigheden. De eerste dertien lesweken van je eerste jaar ben je 'fulltime' op school.

Van student duaal naar student werknemer:
Na dertien weken opleiding op school ga je als student duaal aan de slag als student-werknemer. In het derde jaar loop je een verbredingsstage in een werkveld waarin je niet nog niet werkzaam bent geweest. In het vierde jaar volg je keuzeonderwijs en studeer je af. 

Wat jij straks kent en kunt:
Tijdens de opleiding ontwikkel je verschillende competenties: kennis, inzichten, vaardigheden en houdingen. En hoe je die uiteindelijk combineert in je werk. Daarbij gaat het dus vooral om competenties die je als MBB'er nodig hebt. Stralingsdeskundigheid is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat kun je verwachten?
Je maakt breed kennis met de verschillende vakgebieden en thema’s, zoals medisch beeldvormende technieken, onderzoek in de gezondheidzorg en sociale vaardigheden.

Bestudeer de theorie, leer situaties die je in je werk tegen kunt komen systematisch aan te pakken en oefen het gebruik van moderne apparatuur in het Skillslab. 

Na de eerste dertien weken school, werk je vooral op de afdeling waar je bent aangenomen. Loop je tegen dingen aan? Stel je vragen dan aan je collega’s of tijdens de terugkomlessen van de opleiding.

Over de opleiding

De opleiding duurt vier jaar en start elk nieuw schooljaar (in september). De eerste 13 weken start je met theorie. Daarna ga je in het ziekenhuis werken in een dienstverband van 32 uur. Je hebt dan ook nog regelmatig les op school. 

We werken met de volgende onderwijsinstellingen samen:

  • Hogeschool InHolland (Haarlem)
  • Fontys Hogeschool (Eindhoven)
  • Hanzehogeschool (Groningen)

De informatie op deze pagina gaat over de duale variant van de opleiding. Je kan natuurlijk ook besluiten om MBRT voltijd te volgen aan een hogeschool.

Als je in aanmerking wilt komen voor het duale traject bij ons ziekenhuis, dan vragen we je te solliciteren op de vacature die hier op de website verschijnt elk jaar.

In september 2023 gaan we naast de duale opleiding ook weer beginnen met de InService Opleiding, op HBO-niveau.

Ook deze opleiding betreft werken en leren, met een contract van 32 uur per week. Het theoretische deel hiervan wordt ondergebracht bij de Erasmus MC Academie.

De studie duurt in totaal 3 jaar en hiervoor geldt ook dat de kosten worden betaald door het ASz. Aanname is conform CAO ziekenhuizen.

Kosten van de opleiding

De opleidingskosten voor MBRT zijn voor rekening van het ziekenhuis. Je krijgt bij start van de opleiding een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. Daar hoort ook een salaris bij conform de CAO Ziekenhuizen.

Zorg met hoofd, hart en ziel

Naar boven